James Kibbie spojil mnoho hlasů v jedny varhany

James Kibbie zahájil varhanní festival v Praze (zdroj: ČT24)

Americký varhaník James Kibbie se do Česka opakovaně vrací. Naposledy českému publiku zahrál ve čtvrtek, kdy v pražské bazilice sv. Jakuba zahájil 22. ročník varhanního festivalu Audite Organum.

Mnoho hlasů, jeden svět - oznamoval podtitul zahajovacího koncertu. „Chci utvrzovat naši společnou lidskost nejen tradiční varhanní hudbou, kterou skládal Bach, Tournemire, Vierne,“ vysvětlil význam mota Kibbie. 

Vedle známých skladeb zahrál i nigerijskou modlitbu, americký regtime nebo dílo ovlivněné Blízkým východem. Přidal také skladbu významného českého varhaníka Jiřího Ropka, který čtyři desítky let působil právě v bazilice sv. Jakuba. Kibbie se s ním dobře znal. „Potkali jsme se v roce 1979. Přišel na koncert, který jsem hrál v Dvořákově síni, a zůstali jsme dobří přátelé po zbytek jeho života,“ prozradil.

Český poklad

Ve stejném roce Kibbie vyhrál interpretační soutěž festivalu Pražské jaro. Do Česka se od té doby několikrát vrátil, hraní na svatojakubské varhany ale považuje za speciální. „Tyto varhany jsou unikátní, je to český poklad,“ domnívá se.

Varhany v pražské bazilice sv. Jakuba
Zdroj: Mezinárodní varhanní festival Audite Organum

Historie největších varhan v republice spadá až na počátek 18. století. „V roce 1705 je postavil Abraham Stark ze západočeského města Loket. Původně měly pouze 26 hlasů a byly s mechanickou trakturou. V takovéto podobě vydržely několik staletí, poté proběhlo několik rekonstrukcí a varhany se dostaly až do dnešní podoby, kdy čítají 91 znějících hlasů a 8277 píšťal,“ představila nástroj Irena Chřibková, ředitelka varhanního festivalu. 

V letošním ročníku varhany rozezní ještě sedm umělců. Naposledy 21. září nevidomý varhaník Jean-Pierre Leguay z katedrály Notre Dame v Paříži.