Liberecký kraj šetří na vyšší platy v kultuře

Kdo ušetří na vyšší platy v kultuře? (zdroj: ČT24)

Více peněz pro zaměstnance v oblasti kultury slibuje vládní nařízení, které platí od začátku července. Trápí ale kraje – na zvýšení platů v krajských příspěvkových organizacích nedostanou od státu ani korunu. Například v Libereckém kraji by s šetřením na vyšší platy měly pomoct i samy organizace.

Vedení Libereckého kraje vnímá zvýšení mezd v kultuře jako krok správným směrem. Vadí mu ale načasování – rada s navýšením nemohla počítat už při přípravě rozpočtu. „Snažíme se být dobrými hospodáři, tzn. plánujeme na celý rok, tím pádem takovou rezervu v rozpočtu nemáme,“ vysvětlila radní Květa Vinklátová.

V Libereckém kraji se zvýšení platů týká celkem pěti institucí. I jejich rozpočtů se zvýšení platů dotkne. Například Oblastní galerie v Liberci musí v roce 2017 ušetřit více než 260 tisíc korun. Dosažení takové částky ale pro ni znamená omezení nákupu uměleckých děl i jejich restaurování a vůbec omezení celkového provozu.

V krajním případě by musely být zrušeny i některé výstavy. „To by znamenalo, že bychom nedostáli naší žádosti, kterou jsme dávali ministerstvu kultury, a dotace z ministerstva by byla krácená,“ obává se ředitel galerie Jan Randáček.

Výstava ke 130. výročí založení Muzea Českého ráje v Turnově
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Podobnou situaci řeší také v Muzeu Českého ráje v Turnově. „Požadavek Libereckého kraje, abychom potřebné prostředky ušetřili z našeho rozpočtu, vidím jako zcela nereálné,“ říká ředitelka Vladimíra Jakouběová.

Hejtman Martin Půta ale ujišťuje, že slíbené peníze pracovníci v kultuře dostanou, jak vláda slíbila. „Není tu žádná možnost výplaty odkládat. To by nebylo úplně fér,“ poznamenal. Celkem kraj vydá o více než tři miliony korun navíc. Dalších téměř osm milionů korun půjde na navýšení mezd v resortu sociálních věcí.