Zemřela francouzská filmová hvězda Jeanne Moreauová

Zemřela herečka Jeanne Moreauová (zdroj: ČT24)

Zemřela francouzská herečka Jeanne Moreauová. Zejména v 50. a 60. letech minulého století patřila k nejpopulárnějším francouzským filmovým hvězdám. Hrála pod vedením slavných režisérů Michelangela Antonioniho, Luise Buňuela nebo Francoise Truffauta.

Jeanne Moreauová by příští rok v lednu oslavila devadesáté narozeniny. Zemřela v Paříži, ve městě, kde se 23. ledna 1928 narodila britské tanečnici a francouzskému barmanovi. Vyrůstala v umělecké čtvrti Montmartre a umění se chtěla také věnovat. Vystudovala konzervatoř a hned poté začala účinkovat na jedné z francouzských národních scén - Comédie-Francaise. Zanedlouho prestižní jeviště ale opustila a věnovala se experimentálnímu divadlu.

V té době už se v malých rolích objevila i ve filmu, například v roce 1954 v krimidramatu Nesahejte na prachy s Jeanem Gabinem v hlavní roli. Do prvních pater francouzského filmu se ale dostala až o čtyři roky později díky filmu Louise Mallea Výtah na popraviště. K významným v její filmografii patří také příběh milostného trojúhelníku Jules a Jim. Natočil jej jeden z hlavních představitelů francouzské nové vlny Francois Truffaut, který Moreauovou obsadil i do titulu Nevěsta byla v černém.

Výtah na popraviště (1958, režie: Louis Malle)
Zdroj: ČT
Jestliže chce žena v životě dosáhnout úspěchu, musí být natolik kultivovaná, aby přitahovala hloupé muže, a natolik obyčejná, aby přitahovala i muže inteligentní.
Jeanne Moreauová

Film ji svedl dohromady i s dalšími slavnými režisérskými jmény: Michelangelem Antonionim (Noc), Orsonem Wellesem (Proces) či Luisem Buñuelem (Deník komorné). Později, na začátku devadesátých let, si ji vybral Wim Wenders do sci-fi Až na konec světa nebo Luc Besson do thrilleru Brutální Nikita. Na přelomu tisíciletí se pak připomněla v televizní adaptaci Bídníků s Gérardem Depardieuem.  Vedle herectví zkoušela Jeanne Moreauová i režii a ve Francii je populární také jako zpěvačka.