Mladý český houslista procestoval svět. Zážitky promítne na novém albu

Filip Kottek chystá svou sólovou prvotinu (zdroj: ČT24)

Houslista Filip Kottek je členem několika smyčcových souborů. Teď se ale chystá vydat svoje první sólové album. Zvuky houslí kombinuje s elektronickou hudbou a na desce, jak název Around the World napovídá, promítá zážitky z cest po světě.

Inspirací mu byla dlouhá cesta na Nový Zéland. „Není to jenom o Zélandu, ale vlastně o celé té cestě. My jsme tam jeli přes Dubaj, přes Indii, Kuala Lumpur, Jakartu, týden jsme byli na Bali,“ popisuje Filip Kottek. 

Z Bali si odnesl příjemný zážitek, když v tamní restauraci hrál klukovi, který předtím nikdy housle neviděl: „Ten kluk byl z toho tak nadšený. Vařil tam jídlo a já jsem u toho hrál. Okolo stáli další lidé – hezké to bylo.“ 

Vzpomínky a atmosféru z navštívených zemí teď Filip Kottek promítá do nového alba. „Bali jsem udělal, že je to veselejší - použil jsem marinbu a je to takové zpěvné, pravá letní atmosféra“ dodává houslista. 

Tvorba Filipa Kottka se vyznačuje tím, že housle kombinuje s elektronickou hudbou. Její prvky budou i na novém albu - celkově prý bude ale deska Around the World klidnější. Vliv tu má i klasická skladba, kterou teď Kottek studuje na pražské konzervatoři.