Do galerie v Lounech se přestěhovala Fillova díla z Peruce

Lounská galerie vystavuje i Fillovy svitky (zdroj: ČT24)

Galerie Benedikta Rejta v Lounech otevřela výstavu děl Emila Filly. Výtvory v ní budou zhruba rok, pak se vrátí do opravené pamětní síně Emila Filly na zámku v Peruci, který se teď opravuje. Majitelem sbírky je Ústecký kraj. Také lounská galerie podstoupila opravu, od roku 2014 byla totiž z havarijních důvodů zavřena a teď se po letech otevřela veřejnosti.

Stálá expozice Fillových děl byla z Peruce vystěhována před rokem. Nová majitelka zámku tam totiž provádí rozsáhlou rekonstrukci, v červnu 2018 by se pamětní síň měla vrátit na své původní místo. „Do té doby bude expozice Emila Filly otevřena v prvním patře galerie,“ řekla ředitelka lounské instituce Alica Štefančíková.

Na Peruci pobýval Filla po roce 1948, po návratu z koncentračního tábora mu stát jako satisfakci za válečné útrapy nabídl jižní křídlo zámečku jako letní ateliér. „Všechny krajiny vznikly přímo v plenéru, malíř chtěl tvořit co největší panoramata, proto také reinstalace pamětní síně byla poměrně náročná,“ dodala ředitelka muzea.

Vedle souboru krajin Českého středohoří uvidí v Lounech návštěvníci také rozměrné malby inspirované moravskými a slovenskými lidovými písněmi, takzvané svitky. Navíc mohou Fillovy svitky návštěvníci galerie porovnat s originálními čínskými. „Dosud není tento cyklus zhodnocený. Za jeho života byl podroben velice tvrdé socialistické nebo prorežimní kritice a nebylo mu umožněno tyhle svitky vystavovat,“ vysvětluje Alica Štefančíková. 

Lounská galerie má i několik svých vlastních děl Emilla Filly, ta ale zřejmě budou vystavena až v části objektu, která ještě nestojí. Zda se podaří objekt, otevřený v roce 1998, dostavět a kdy, zatím vůbec není jasné.