Výloha jako galerie: Umělec vytváří portréty z jemné látky

Umělec vytváří portréty z jemné látky (zdroj: ČT24)

Výloha obchodu může sloužit nejen jako místo pro nové zboží, ale také jako prostor pro umění. Některé obchodní domy z nich vytvořily galerie v malém. Jeden takový je třeba v New Yorku na Páté avenue. Za jeho výlohou visí éterické portréty žen z látky.

Benjamin Shine vystudoval design a pracoval pro prestižní módní značky. Více než šít oblečení ho však baví tvořit z látky portréty. Potřebuje k tomu jen desítky metrů tylu, nitě a žehličku.

„Tyl byl vždy materiálem, který jsem měl po ruce. Ta látka doslova tekla po podlaze mého studia a já jsem viděl zmačkané záhyby, které se na ní vytvářely. Říkal jsem si, že by bylo dobré zkusit vytvořit z těchto záhybů něco, co by připomínalo obličej,“ vypráví Benjamin Shine.

Instalaci vytvořil pro obchodní dům Bergdorf Goodman v New Yorku. „Slyšel jsem od lidí mnoho různých reakcí. Doufám, že se zastaví a všimnou si, že je to umění, a nejen vystavené zboží,“ říká designér.

Výlohy tvořil i David Lynch

Obchod má celé oddělení, které se věnuje výhradně výlohám a s umělci spolupracuje pravidelně. Obyvatelé New Yorku tak v obchodech kromě třeba vánoční výzdoby mohou obdivovat umění ve výkladní skříni.

Uměleckému pojetí výloh se věnuje i obchodní dům Selfridges v Londýně, který spolupracoval se známou japonskou umělkyni Yayoi Kusama. Režisér David Lynch zase vytvořil výlohy pro pařížskou Galerii Lafayette.