Dvojí pravidlo mění krajinu. Výtvarník Jan Pfeiffer vystavuje cestu

Výtvarník Jan Pfeiffer vystavuje cestu (zdroj: ČT24)

Výtvarník Jan Pfeiffer připravil pro pražskou Galerii NoD expozici, kterou nazval Dvojí pravidlo pro jednu věc. Hlavní inspirací mu byla cesta v širokém slova smyslu a různé způsoby, jak stejnou krajinu mohou různí lidé poznávat, zdolávat nebo chápat.

Jan Pfeiffer (1984) je absolventem ateliéru monumentální tvorby Akademie výtvarných umění v Praze. Pro jeho práce platí preciznost zpracování, dlouhodobě vyvíjená metodika a vysoká estetická kritéria. Věnuje se různým médiím od kresby, videa, animace až po rozsáhlé multimediální instalace. Zajímají ho všemožné historické, politické či sociokulturní jevy stejně jako architektura, urbanismus a krajina.

Jeho novou výstavu inspirovala krajina, kterou různí lidé prožívají různě. Černobílé kresby, které vytvořil grafitovým prachem, symbolizují dvě osoby, které procházejí stejnou krajinou, ale svazují je různá pravidla. „Jsou tu dvě témata. Na jedné straně téma rozhodování, jednání a vůle, na druhé straně téma krajiny jako objektu,“ říká kurátor Pavel Kubesa.

Ústředním exponátem současné výstavy je objekt ve tvaru oblouku či vlny, která podle Pavla Kubesy dala podobu celé výstavě. Na promítaném videu může návštěvník sledovat, jak vlnovitý objekt připomínající kopec či tunel, pod nímž předtím musí projít, vznikal. Dva muži každý z jedné strany, vlnu natírají, začínají dole, používají práškový černý pigment a postupují směrem k vrcholu, který tak jakoby zdolávají. Nikdy se však nepotkají.

Další část výstavy tvoří dvě rozměrná plátna postavená v prostoru tak, že společně svírají ostrý úhel. Na rozdíl od kopce tvořeného vlnou tyto dvě malby tvoří jakousi soutěsku, v níž se pobyt návštěvníkovi může zdát poněkud stísněnější. Výstava Dvojí pravidlo pro jednu věc v pražské Galerii NoD, která je přístupná zdarma, potrvá do 11. srpna.