Začíná festival Benátská! Láká na britskou legendu Status Quo

Začíná festival Benátská! Láká na Status Quo (zdroj: ČT24)

Ve sportovním areálu v libereckém Vesci finišují přípravy hudebního festivalu Benátská! Letošní ročník bude v pořadí už pětadvacátý. Loni během tří dnů dorazilo zhruba 18 tisíc lidí. Letos pořadatel kromě českých a slovenských interpretů vsadil na britskou legendu Status Quo, která vystoupí během sobotní noci.

První festivalový den, pojmenovaný jako Večírek pro nedočkavé, je letos věnovaný slovenským kapelám. Na hlavním pódiu se postupně vystřídají Peter Nagy, Vašo Patejdl nebo skupiny Horkýže slíže a Inekafe. Na vedlejším pódiu zahrají české skupiny E!E, Wohnout a Těla.

Hlavní hvězdou letošního ročníku bude britská kapela Status Quo, která patří k nejdéle fungujícím rockovým skupinám vůbec. Na hudební scéně působí už od roku 1962, tehdy ještě pod názvem The Spectres.

„Letos jsme celkem překvapeni, že se hodně kupují jednodenní vstupenky, takže návštěvníci si opravdu vybírají konkrétní den a největší zájem je samozřejmě o Status Quo,“ říká ředitel festivalu Pavel Mikez. 

V areálu s pěti scénami se do nedělního rána představí na sedmdesát kapel a interpretů. Mezi taháky patří slovenský Team v čele s Paľem Haberou, ojedinělý koncert Dana Bárty s Alicí, Jasná Páka s Davidem Kollerem, návrat Ládi Křížka s novým Kreysonem nebo MIG 21. Kvůli zdravotním problémům svoji účast zrušili Aleš Brichta a Wabi Daněk.

Do Vesce na okraj Liberce se festival přestěhoval z Malé Skály v Českém ráji. Na hluk z hudební produkce si zdejší obyvatelé zřejmě už zvykli. „Je to šestý rok v areálu a stížností nebo podnětů tolik nechodí,“ uvedla mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Areál festivalu Benátská! se pro návštěvníky otevře ve čtvrtek v půl čtvrté odpoledne, třídenní hudební festival odstartuje v pět hodin.