Pěvecký sbor Kantiléna ovládl evropské hry a přivezl tři zlaté medaile

Pěvecký sbor Kantiléna ovládl evropské hry (zdroj: ČT24)

Brněnský pěvecký sbor dětí a mládeže Kantiléna přivezl z prestižních evropských sborových her v Rize tři zlaté medaile. Jako jediný český účastník uspěl v konkurenci více než 150 souborů z 36 zemí. Pro pěvecké těleso, které působí při brněnské filharmonii, to nebyl první takto úspěšný ročník evropské sborové olympiády.

Kantiléna podle vyjádření mezinárodní poroty přesvědčila přesnou intonací, bohatou dynamikou, zvukovou vyvážeností, přesvědčivou výrazovostí a interpretací. Zpěváky na letošní ročník evropské olympiády doprovázeli dva sbormistři Jakub Klecker a Michal Jančík.

„Soutěž nemá povinné skladby, jen období, ze kterých musí skladba pocházet, nebo to, aby sbor zpíval ve svém rodném jazyce. Vybrali jsme tedy kusy z renesanční polyfonie, dále soudobou hudbu třeba od Víta Zouhara či Eriky Budai a poté moravské lidové písně,“ uvedl Jakub Klecker.

Přímý start

Sbor soutěžil ve třech kategoriích: mládežnické sbory, duchovní hudba bez doprovodu a smíšené, ženské a mužské sbory. Díky předloňským úspěchům v Magdeburgu nemusel projít tříkolovým systémem a rovnou získal místo v soutěži těch nejlepších. Přímá kvalifikace nicméně znamenala jediný možný soutěžní výkon v každé kategorii. Nynější zisk tří zlatých medailí zajistil sboru přímou kvalifikaci i v příštích pěti letech.

Pěvecký sbor Kantiléna vznikl v roce 1956 jako Šlapanický dětský sbor a během několika let se vypracoval ve výběrové těleso. Ve sboru, který už má za sebou přes 1500 koncertů v Česku, Evropě, Spojených státech amerických, Kanadě, Japonsku nebo Rusku, začínala také operní pěvkyně Magdalena Kožená. Dnes je patronkou Kantilény.