Rozmarné léto změní hrad Kašperk na Kašpark

Rozhovor s Jakubem Špalkem a Janem Potměšilem (zdroj: ČT24)

Divadelní spolek Kašpar je už sedmnáct let v letní sezoně pravidelným hostem hradu Kašperk. Letos poprvé sem na dobu od 2. do 6. srpna přiveze pražská scéna úspěšnou inscenaci prázdninového repertoáru - Rozmarné léto. Na plovárnu na hradním nádraží pozvali v rozhovoru Jakub Špalek, v jehož režii představení před deseti lety vzniklo, a Jan Potměšil, představitel mistra plovárenského. Připojili pozvánku i na další letní „zájezdy“.

Rozmarné léto hrajete už deset let. Tušili jste, že jste nastudovali tak úspěšnou inscenaci?

Jan Potměšil: To nemohl nikdo z nás tušit, ale ohromně nás bavila a stále baví, navíc se zdá, že se zachytí i u diváků. Přicházejí znovu, chtějí zažít tu úžasnou atmosféru Vančurova jazyka a příběhu. Svým způsobem je pro nás velký svátek, když přijde letní sezona, a tím pádem Rozmarné léto. 

Je i sestava mistra plovárenského a jeho štamgastů stále stejná?

  • Hrad Seeberg (25.–27. 7)
  • Hrad Kašperk (2.–6. 8.)
  • Lom u Tábora (11.–13. 8.)

Jan Potměšil: Přibývají samozřejmě další kolegové do alternací, ale myslím, že je to jen ku prospěchu věci, protože to hru občerstvuje.

Na Kašperku hrajete letos posedmnácté. Čím vám tak učaroval?

Jakub Špalek: Kašperk je z českých hradů nejméně vhodný pro divadlo. Podle nás ale nejvíce, protože je tam ticho. V každém jiném hradě vás trápí, že slyšíte projíždějící auta, lidi, hospody, kdežto Kašperk je natolik opuštěný, že je na něm posvátné ticho a dá se tak hrát - podle nás - krásné soustředěné divadlo. Navíc diváci jsou nadšení z toho, že překonali tři kilometry pěšky lesem. 

Jan Potměšil: Je zajímavé, že inscenace, které tam hrajeme, se najednou vrátí ke své podstatě. Nejsou tam většinou kulisy, jenom středověké zdivo, a najednou když hrajete třeba Shakespeara, jako by se ten příběh odehrával tam, kde vznikl.

Právě se Shakespearovou hrou vyrazíte ještě před Kašperkem na hrad Seeberg na Chebsku. Hrát se bude Othello.

Jakub Špalek: Na Seebergu jsme byli loni poprvé s Romeem a Julií. Stejně jako na Kašperk, ani na tento hrad nevezeme kulisy, představení se přezkouší rovnou na míru prostoru. Seeberg je mimochodem velmi tvárný a komorní. 

Zavedli jste ještě jednu hezkou tradici - hrajete také v Lomu u Tábora, odkud pochází otec Jana Potměšila.

Jan Potměšil: Ve vesnici Lom bude probíhat třídenní divadelní festiválek. Nejprve 1. srpna v pátek zahrajeme Chanson? Šanson!, posléze 12. srpna přímo na návsi zahrajeme Othella a třetí den bude na programu pohádka O políbeném drakovi. Pro rodiny s dětmi, ale jsou v ní i zajímavé mořské panny, takže ani tatínci nepřijdou zkrátka.