Do kostela v Kutné Hoře se vrátil zvon. Vydrží tisíc let, věří zvonař

Do kostela sv. Jakuba se vrátil zvon (zdroj: ČT24)

Kostel svatého Jakuba v Kutné Hoře má po sedmdesáti pěti letech zase zvon. Ten původní byl pravděpodobně za druhé světové války roztaven na zbraně. Na nový se složila veřejnost.

Nejslavnější jakubský zvon, Vorel, později Vavřinec, byl odlit v roce 1478 a jeho hlas zněl po širém okolí do roku 1942, kdy byl zrekvírován pro válečné účely. Od té doby je svatojakubská zvonice prázdná. Nyní do ní bude zavěšen dvouapůltunový bronzový zvon Jakub Maria. Odlil ho jeden z českých zvonařů v květnu v nizozemském Astenu.

S největší pravděpodobností už tady zvon přečká, nehrozí nám nějaká válečná rekvizice. Pokud člověk zvonu neublíží, má naději ‚dožít se‘ tisíce let.
Petr Rudolf Manoušek
zvonař

Nový zvon získal kostel díky veřejné sbírce, v níž se od loňského jara vybralo přes tři miliony korun. „Jsem moc rád, že lidé pochopili další rozměr naší aktivity, tedy spojení se a připomenutí kutnohorské zvonařské tradice,“ ocenil finanční pomoc veřejnosti kutnohorský arciděkan Jan Uhlíř.

Požehnáním zvonu v neděli dopoledne vyvrcholily oslavy svátku sv. Jakuba. Na slavnostní událost se přišly podívat stovky lidí. Kočár se zvonem taženým kladrubskými vraníky se pak vydal na průvod městem.

Věž kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

V současnosti je vystaven na nádvoří Vlašského dvora, kde si ho zájemci mohou prohlédnout do 7. října. Poté bude vyzvednut do věže farního kostela - a to historickou metodou bez použití jeřábu. Rozeznít by se měl poprvé 15. října, na výročí posvěcení chrámu.