Nová lišta upozorňuje na dobu internetovou

Tři výtvarníci rozebírají internetovou společnost (zdroj: ČT24)

Internet už není pro mnohé jen nějaká „virtuální realita“, ale součást reality. S touto skutečností se popasovala trojice umělců na výstavě Nová lišta. Připravila ji pražská Jedna dva tři gallery.

Tři mladí výtvarníci prostřednictvím fotografií, soch a videa upozorňují na odvrácené stránky dnešní internetové společnosti. Andrea Mikysková si „vypůjčila“ film Spring Breakers režiséra Harmonyho Korinea z roku 2012. Moderní pohádka o divokých prázdninách čtveřice středoškolaček je ukázkou toho, co dnešní televizní stanice nabízejí mladým divákům.

Umělkyně se obraz světa teenagerů rozhodla změnit pomocí tzv. datamoshingu. „Některé pixely se vyndavají a přendavají jinam, obraz potom vlastně vypadá destruktivně a dojem z něj je prohloubenější,“ vysvětlila Mikysková. Vznikl pokřivený šum, umocněný ještě černou síťovinou přehozenou přes obrazovku – dochází tak k dalšímu pokřivení sdělení. 

Ivana Pavlíčková si pro svou práci vybrala sošku buddhy. Pod pomyslnou tíhou způsobu komunikace a myšlení z ní zůstaly jen obrysy. „Buddha měl obrovskou váhu v dobách před internetem, dnes už spirituální síly ale nemají takový dopad na každodenní život. Chtěla jsem symbolizovat právě ztrátu té síly,“ podotkla umělkyně.

Z výstavy Nová lišta (Jedna dva tři gallery)
Zdroj: Facebook/Jedna dva tři gallery

Ztrátu iluzí naopak představuje socha svobody od Tomáše Beňadika. Instalace slovenského výtvarníka popisuje sen člověka, žijícího mezi umakartovými stěnami, o cestě do barevného a blyštivého západního světa. „Inspiroval mě k tomu současný umělecký provoz,“ přiznává Beňadik. „Laureát ceny Jindřicha Chalupeckého nebo na Slovensku Oskara Čepana vyhrává vždy pobyt v New Yorku a něco se od toho očekává.“

Nová lišta zůstane v Jedna dva tři gallery do 25. července. Výstavu 20. července doplní „analogová procházka“, při níž účastníci mohou místo po internetu brouzdat po Vršovicích.