Noc na Karlštejně pomůže freskám

Freskám na Karlštejně pomůže k opravě muzikál (zdroj: ČT24)

Vzácné fresky na hradě Karlštejn, které zobrazují mimo jiné císaře Karla IV., potřebují opravit. I když památka patří k nejvýdělečnějším v Česku, kvůli přerozdělování peněz Národním památkovým ústavem chybí na restaurování peníze. Pomoci má proto i benefiční představení muzikálu Noc na Karlštejně.

Fresku s Karlem IV. najdou návštěvníci na dvou místech: v kapli sv. Kříže a také v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve druhém patře Mariánské věže. Zřízen byl už v době císařovy vlády a sloužil nejen panovnické rodině, ale všem obyvatelům hradu. Karlova podobizna na nástěnné malbě ze 14. století patří mezi jeho nejvěrohodnější zpodobnění.

Při renesanční přestavbě byly fresky přemalovány, díky tomu si zachovaly výjimečnou sytost barev. Malby pak restaurátoři několikrát opravovali, v současné době ale začínají praskat a vyžadují další zásah. Hrad na opravy shání finance.

„Obecně jsou hrady a zámky financovány z vlastních zdrojů Národního památkového ústavu, ale samozřejmě i ze zdrojů jeho zřizovatele, ministerstva kultury,“ přiblížil zástupce kastelána Lukáš Kunst, jak je možné prostředky na opravy získat. 

Karlštejn patří mezi deset nejnavštěvovanějších památek, příjmy ale nejdou jen do jeho kasy. „O své výnosy se dělí v rámci principu solidarity s ostatními památkami ve správě Národního památkového ústavu,“ vysvětlil mluvčí NPÚ Jan Cieslar.

Pomůže muzikál

Peníze na opravu fresek chce tak hrad získat i pomocí benefičního představení Noc na Karlštejně. Muzikál se na hrad po 45 letech vrátil loni, kdy se připomínalo 700 let od narození Karla IV. „Představení je vyprodané dlouho dopředu,“ upozornil producent Janis Sidovský.

Noc na Karlštejně
Zdroj: Facebook/Divadlo Karlštejn/Martin Trenkler

Vyprodané je už i poslední letošní uvedení muzikálu na Karlštejně 12. srpna. Právě výtěžek z tohoto představení poputuje na opravu fresek. V září by měl začít restaurátorský průzkum a do konce příštího roku by měly být restaurovány.