Hlediště v Českém Krumlově roztočil Trubadúr

Před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově zazněla první premiéra letního programu. Z Jihočeského divadla přenesl operní soubor do kulis zámeckého parku Verdiho operu Trubadúr. Soubor slibuje nevšední podívanou plnou her se světly a ohni a také slavné melodie.

 „Příběh je temný, tragický, připomíná až antickou tragédii a na konci je krásná katarze, kdy to končí všechno strašně. Ale milostný příběh je nesmírně romantický,“ připomněl umělecký šéf jihočeské opery Tomáš Studený. V Jihočeském divadle měl Trubadúr v jeho nastudování premiéru v lednu.

Postavu Trubadúra alternují pěvci Lázaro Calderón a Paolo Lardizzone. V klíčové roli cikánky Azuceny se střídají mezzosopranistky Eliška Weissová a Šárka Hrbáčková. „Je tu samozřejmě jiná akustika než v divadle, ale překvapivě mnohdy příjemnější. Když padne rosa, je malinko vlhko, hlas se krásně nese,“ srovnává venkovní jeviště s jevištěm Jihočeského divadla druhá z pěvkyň.

Trubadúr na otáčivém hledišti (zdroj: ČT24)

Sólisté i sbor se pohybují po rozlehlém parku, představení je proto fyzicky namáhavé. „Když má člověk oběhnout celé otáčivé hlediště, vyběhnout po trojích schodech nahoru a začít zpívat, je to už docela náročné,“ souhlasí Šárka Hrbáčková. V parku mají kulisy podobu jednoduchých pojízdných boxů. Sestavit se dají mnohými způsoby, představují tak vojenský tábor i vězení. Celý park navíc osvětlují projekce i oheň. 

Před otáčivé hlediště se Trubadúr vrací každý večer do 22. července. Další „otáčivou“ premiérou bude balet Valmont, který se na program dostane poslední červencovou středu. V srpnu se pak z repertoáru Jihočeského divadla do Krumlova vrátí opery Příhody lišky  Bystroušky, Rusalka a komedie Ženy Jindřicha VIII.