Filmová upoutávka týdne: Omračující mraky, oslnivá záře. Dokument prozkoumává svět

První upoutávka na film Awaken zákonitě vzbudí vzpomínky na slavnou dokumentární trilogii Qatsi od Godfreye Reggia. Není tak překvapení, že nadcházející film Toma Lowea plný časosběrných záběrů i časových zastaveních Reggio produkoval.

Snímek Awaken ve filmografii režiséra a kameramana Toma Lowea není nečekaným zjevením. Už v roce 2012 uvedl dokument TimeScapes, v němž si pohrál se zrychlenými a zpomalenými záběry, aby ukázal krásy přírody. Tehdy se omezil na oblast jihozápadu Spojených států, v případě nového díla už svůj záběr rozšířil. Natáčení probíhalo přes pět let a filmař při něm navštívil více než tři desítky zemí. Lowe ale zřejmě nechce jen ohromovat neobyčejnými záběry nebe i země. Obrazy by měly vypovídat i o vztahu člověka k moderním technologiím a světu přírody.

Z filmu Awaken
Zdroj: Awaken.film

Mohl by se tak přiblížit filmovým esejům, jaké dělal Godfrey Reggio. Tento americký rodák ale proslul především svou trilogií z let 1982 až 2002, kterou tvoří Koyaanisqatsi, Powaqqatsi a Naqoyqatsi, v níž se bez komentáře a pouze s pomocí obrazu zaobíral člověkem, přírodou a technologiemi.

U Awaken figuruje Reggio jako producent a spolupráce s Lowem není náhodou. Vedle vlastních věcí pracoval Lowe dříve i na jiných projektech, většinou v oblasti kamery, a patřil mezi ně i snímek Visitors od Reggia.

Malickova odysea na konci srpna

Mezi producenty Awaken pak vynikne ještě jedno jméno - Terrence Malick. Tvůrce s nezaměnitelným rukopisem, který v minulosti míval mezi jednotlivými premiérami mnohaleté přestávky, v poslední době natáčí s větší vervou, stále ale dává ve svých filmech přednost úvahám a rozjímání před jednoduše čitelným příběhem. Výjimkou v tomto ohledu asi nebude ani Cesta času, která je však na rozdíl od zbytku jeho hrané produkce dokumentem a která pojednává o životě a kosmu. Tak jako Awaken zaujme svou obrazovou stránkou, ostatně spojnicí obou filmů je i Tom Lowe, který na Cestě času odvedl kus kameramanské práce.

I když v případě Awaken není uvedení v českých kinech zatím jisté, Cesta času by se měla v tuzemsku objevit na konci letošního srpna.

Co ještě stojí za pozornost z budoucích filmů?

Gary Oldman jako Winston Churchill ve filmu od režiséra Pýchy a předsudku nebo Pokání.