Mighty Sounds je festival různých chutí

Koná se festival Mighty Sounds (zdroj: ČT24)

Začal třináctý ročník Mighty Sounds. Hudební přehlídka ska, punku, rokenrolu i tvrdších žánrů patří k největším hudebním festivalům svého druhu ve střední Evropě. Letos čekají pořadatelé na letišti Čápův dvůr v Táboře – stejně jako loni – kolem 14 tisíc lidí. V sobotu vystoupí hlavní hvězda – gypsy punková kapela Gogol Bordelo.

Gogol Bordelo je fúzí punku, balkánské a cikánské muziky. Kapela se dala dohromady v roce 1999 v New Yorku a mezi jejími členy je řada imigrantů z východní Evropy. Známá je především svými bouřlivými koncerty. Na festival Mighty Sounds se ji organizátoři snažili dostat několik let.

„Patří k headlinerům, ale festival Mighty Sounds nebyl niky jen o velkých jménech. Myslím, že spousta lidí se těší na Dubiozu kolektiv, Agnostic Front, Cock Sparrer, Ignite…,“ domnívá se mluvčí festivalu Markéta Štechová. 

Přehlídka v programu postupně přitvrzuje. „Ano, máme i hodně hardcorových kapel,“ souhlasí. „Myslíme si, že tyto subkultury jsou nám blízké a my zase jim. Ale hrajeme vždycky i kvalitní ska nebo reggae.“

Desítky zahraničních a tuzemských kapel se během víkendu vystřídají na šesti pódiích. Hudbu doplní i divadelní představení a sportovní program. A záležet si dali organizátoři také na výběru kuchyně. „Mnohé ze stánků dělají vegetariánské a veganské variace. Dbáme na to, protože jsme si vědomi toho, že když uvádíme hardcorové kapely, tak spousta lidí, kteří vyznávají tyto hudební žánry, jsou zároveň třeba vegani,“ vysvětlila Markéta Štechová.

Hudba není hluk

V předchozích letech dostával festival pokuty od hygieniků za překročení hlukových limitů. Letos už pořadatelům nehrozí, od loňska platí novela zákona, která umožňuje festivaly pod širým nebem z nařízení o hlukových limitech vyjmout. „Legislativa potvrdila, že hudba není hluk,“ podotkla mluvčí.

Festival se nově zapojil také do oprav příjezdových cest na letiště. Organizátoři se dohodli s Aeroklubem Tábor, který jim areál pronajímá. Myšlenka vznikla po loňském ročníku, kdy téměř 24 hodin pršelo a část tamního prostoru pak rozjezdila těžká technika.