Krádeže podoby a portréty kohoutů. Ivana Štenclová a Pavel Forman navázali kontakt

Společnou výstavu s názvem Kontakt připravili výtvarníci Ivana Štenclová a Pavel Forman. V ostravské Industrial Gallery vedle sebe visí portréty vypálené laserem a obrazy, které vznikly pomocí šablon. Největší vystavené plátno vytvořili oba umělci společně.

Ivanu Štenclovou přitahují tváře. Ve svých dílech je perforuje nebo vyřezává a pak vrství. „Zajímá mě převádění kresby nebo nějakého konkrétního tvaru do prostoru. Takže si hraju s křivkami, které potom upravuju v počítači. Nejdříve je nakreslím a pak vypaluju na laseru,“ vysvětlila výtvarnice. 

Lidskou tvář obtiskne do plátna, překližky i obyčejného novinového papíru. „Vždycky si říkám, že zkusím zpracovat i nějaké jiné téma, ale zatím mě to pořád baví. Ještě jsem nevyčerpala možnosti, které lidská tvář nabízí: emoce a vnitřní prožitky, které se v ní zrcadlí,“ dodala, co ji na obličejích tolik přitahuje. Portrétuje ty, které zná. Osobní kontakt je pro ni zásadní. „Vlastně svůj příběh vkládám do příběhu jiných lidí. Tak trošku kradu jejich podobu,“ přiznává.

Druhého z vystavujících umělců Pavla Formana zase baví šablony. Začal s nimi na studiích v Berlíně. „V té době ještě nebyly možnosti laseru a digitálního tisku, všechno se řezalo ručně,“ připomíná.  

I on v Ostravě vystavuje mimo jiné portréty – kohoutů. Portrétovat tato zvířata začal před třemi lety. „Tehdy mě fascinovalo, že mají skoro až lidský výraz, takový hororový,“ prozradil. 

Ivana Štenclová a Pavel Forman společně vystavují (zdroj: ČT24)

Výtvarníci na společnou výstavu vytvořili i společné dílo. Jejich Zámecká dekadence zabírá celou jednu stěnu galerie. „Jsou to takové dekadentní zámecké výjevy, kdy se zámecká společnost baví, popíjí. Zasadili jsme ji ale do popovějších souvislostí,“ přiblížil rozměrný obraz Petr Forman. Dekadentní výjev s obličeji z německých filmů ze sedmdesátých let je nasprejovaný na bývalý reklamní banner. Stejně jako celá výstava bude v Industrial Gallery k vidění do 4. srpna.