„Třeba se nám rozsvítí.“ Pražané mohou být na jedné vlně s duševně nemocnými

Na stejné vlně s duševně nemocnými (zdroj: ČT24)

Festival Na stejné vlně na pražské náplavce zahájil o víkendu projekt, který chce veřejnosti přiblížit, co zažívají lidé s duševním onemocněním. Návštěvníci si mohli mimo jiné vyzkoušet tzv. psycholampu, jež simuluje stavy provázející schizofrenii. Akce v Praze představí také například tvorbu umělců, kteří mají s psychickými obtížemi osobní zkušenost.

Psycholampa – s podtitulem „třeba se nám rozsvítí“ – svým tvarem opravdu připomíná lampu, vytvořila ji designérka Anna Marešová. Lidé si „pod stínítkem“ mohou přehrát interaktivní snímek Kláry Jakubové, který divákovi pomůže si lépe představit, jak se například cítí schizofrenik při tak pro ostatní běžné věci, jako je vyzvednutí dopisu na poště.

Sobotní minifestival OKOfest vol.1 – Na stejně vlně měl na programu také animační workshop na Lodi Tajemství nebo představení Psycho Reloaded souboru Buchty a loutky. V podpalubí plovoucí galerie (A)void byla pak zahájena výstava Ta-jemná zákoutí mysli. Představuje tvorbu pětadvaceti výtvarníků, kteří duševní onemocnění zažili na vlastní kůži. Malování je pro ně často terapií a vazbou k reálnému světu.

„Na (A)voidu bude výstava jen čtrnáct dní, pak se přesune do Kateřinské zahrady u psychiatrické kliniky, kde budou probíhat i přednášky. A od října bude zase na Praze 1,“ doplnila organizátorka festivalu Lucie Fialová.

Nikdo z nás neví, jak mu bude za týden, natož za deset let. Psychické nemoci nejsou jen v hlavě, ale často bývají vyvolány i vnějšími okolnostmi, nikdo z nás neví, co se mu stane a jak na to zareaguje jeho psychika.
Lucie Fialová
organizátorka festivalu

Festival byl zahájením projektu s názvem Mobilní komunitní centrum OKO – Žijeme spolu a bavíme se. Jeho smyslem je vtáhnout návštěvníky do světa lidí, kteří mají zkušenosti s duševním onemocněním, a zbavit je tak některých předsudků. Projekt se do konce roku 2018 bude stěhovat po různých městských částech, v každé zakotví na tři měsíce.