Bohatý program boskovického Festivalu pro židovskou čtvrť přitáhl 4 tisíce lidí

Události v kultuře: Na čtyřdenní festival pro židovskou čtvrť v Boskovicích přišly 4 tisíce lidí (zdroj: ČT24)

Téměř 4 tisícovky návštěvníků přišlo na 25. ročník čtyřdenního kulturního festivalu pro židovskou čtvrť v Boskovicích na Blanensku. Akce nabídla mezi jiným fotografie ortodoxní židovské komunity v Izraeli nebo instalaci fotografa Jaroslava Bárty. Diváci viděli přes 100 akcí jako koncerty, divadlo, film, výstavy, autorská čtení nebo workshopy.

Boskovická židovská čtvrť před pětadvaceti lety téměř zchátrala, díky dobrovolníkům už ale čtvrt století přitahuje ke zdejším dochovaným památkám davy lidí.

„Festival má velmi úzkou spojitost s boskovickou židovskou čtvrtí. Když se v roce 1993 odehrál první ročník, cílem bylo upozornit širokou veřejnost na existenci této unikátní urbanistické památky, zabránit likvidaci a přispět k její obnově. Během let, co festival existuje, došlo k její částečné opravě včetně kompletní rekonstrukce synagogy,“ uvedl koordinátor festivalu Čestmír Huňát.

Kaschauer Klezmer Band při vystoupení v zámeckém skleníku v Boskovicích
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Zájemci o festivalové dění mohli přijít za kulturním zážitkem do letního kina, Panského dvora, do kina Panorama, zámeckého skleníku, židovské synagogy, k hradu nebo na farskou zahradu. Program se od té doby rozrostl a koná se nejen v židovské čtvrti, ale po celém městě. Každoročně festival podle něho navštěvuje několik tisíc lidí.

Právě židovská kultura má v boskovické čtvrti tradici starou několik století. Židovské město bylo z Boskovic vyčleněno v roce 1849. Komunita Židů tam ale žila daleko dříve. Dodnes například v Boskovicích stojí právě barokní synagoga z roku 1639. Násilně byl duch čtvrti pošlapán za druhé světové války, kdy víc než čtyři stovky jejích obyvatel odvezly transporty do Terezína a vyhlazovacích táborů. V 50. letech 19. století žilo ve čtvrti asi 2 tisíce Židů.