Zemřel herec Paolo Villaggio, slavný účetní Fantozzi

Zemřel komik Paolo Villaggio, slavný účetní Fantozzi (zdroj: ČT24)

Ve věku 84 let zemřel známý italský komik, režisér a spisovatel Paolo Villaggio. Proslavily ho především filmy o popleteném účetním Fantozzim. Zprávu oznámila jeho dcera Elisabetta.

Malý, obtloustlý, nemotorný a samozřejmě smolař, to je komický typ, který Paolo Villaggio na filmovém plátně mistrně ztvárňoval od šedesátých let. Největší slávu mu přinesla úloha bankovního úředníka Hugga Fantozziho, jehož ztělesnil v sérii bláznivých komedií, k nimž napsal i námět (Maléry pana účetního, Báječný Fantozzi, Pan účetní jde do důchodu).

Ačkoliv byl obsazován hlavně do komedií, objevil se také v umělecky náročnějších dílech. Dramaticky složitější úlohu bývalého prefekta Gonnelly mu například svěřil režisér Federico Fellini ve svém posledním filmu, alegorické komedii o náměsíčném mladíkovi Hlas luny.

Za svůj přínos italské kinematografii byl Paolo Villaggio na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách v roce 1992 oceněn Zlatým lvem za celoživotní dílo. V roce 2000 obdržel na mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu také Zlatého leoparda.

Paolo Villaggio se narodil 31. prosince 1932 v Janově. K filmu se dostal přes kariéru kabaretního umělce. Byl také úspěšným spisovatelem, je autorem více než dvaceti různých titulů. Kromě umělecké profese si vyzkoušel také práci úředníka, což ho inspirovalo k jeho nejslavnější roli.