Měsíc autorského čtení poznává Gruzii

Měsíc autorského čtení se zaměřil na Gruzii (zdroj: ČT24)

V Brně v sobotu začal Měsíc autorského čtení. Mezinárodní literární festival se i letos bude celý červenec stěhovat mezi pořadatelskými městy a každý den představí dva autory. Čestným hostem osmnáctého ročníku je Gruzie.

Jako první z gruzínských autorů četl Dato Turashvili. Jeho debut Útěk ze SSSR (Džínsová revoluce) je založený na skutečné události z roku 1983. Tehdy skupina mladíků unesla letadlo, aby uprchla na Západ. „Ta událost byla známá, ale v dobách, kdy byla Gruzie součástí Sovětského svazu, existovala pouze její oficiální verze. Lidé měli spoustu otázek a žádné odpovědi. Proto má teď ta kniha nejspíš tolik čtenářů,“ domnívá se autor, z jehož prvotiny se stal bestseller.

Čtení v gruzínštině čeká návštěvníky festivalu každý den. Doplňuje je český překlad, texty do češtiny převedl překladatel Sandro Chelidze.  „Čtenáři se dozví, nakolik má moderní gruzínská literatura evropské rysy,“ slibuje. Navíc publikum více pozná zemi, která je podle pořadatelů stále oblíbenějším turistickým cílem.

Gruzie usiluje možná o něco podobného, o co jsme usilovali my před dvaceti pětadvaceti lety. Je na podobné cestě s podobným optimismem a je fajn zkusit to sledovat trochu jinak než přes projevy politiků.
Petr Minařík
organizátor festivalu

S autory se zájemci budou moci setkat v pěti městech České republiky, Slovenska, Polska a Ukrajiny až do čtvrtého srpna.