V Moskvě vystavují Anatoliho Zvereva, ruského Picassa

Moskevské muzeum představuje díla Antaliho Zvereva (zdroj: ČT24)

Malby ruského umělce Anatoliho Zvereva se dnes ve světě prodávají za tisíce dolarů. Sám malíř ale prožil život v Sovětském svazu prakticky jako bezdomovec a svými obrazy původně platil za jídlo. Jeho tvorbu nyní připomíná moskevské AZ muzeum.

Zverev (1931–1986) byl složitou osobností vyjadřující se v metaforách, které nebylo snadné pochopit – především byl ale geniálním umělcem. Jeho známí ho přirovnávají k Picassovi. Podobnost mezi nimi vidí i Polina Lobačevská, kurátorka výstavy Zverevových prací. Vzpomíná, že neustále pracoval, několikrát portrétoval i ji. „Zvereva jsem znala, přátelila jsem se s ním. Věděla jsem o problémech, kterými procházel. Snažila jsem se mu pomáhat, jak jsem mohla, i když to nebylo jednoduché,“ vzpomíná na svého přítele.

Zverev prožil netradiční život, mimo oficiální umělecké struktury v Sovětském svazu. I proto dodnes neexistuje kompletní seznam jeho díla. „Mluví se o třiceti tisících maleb, stejně tak by jich ale mohlo být tři sta tisíc,“ nedá se podle hlavní koordinátorky AZ muzea Natalie Volkovové počet Zverevových děl odhadnout. Nakreslil mimo jiné stovky autoportrétů. Vypodobňovat sám sebe začal už v patnácti letech, poslední takovou malbu vytvořil jen den před svojí smrtí.

Umělec momentu

Podle muzejní koordinátorky byl umělcem momentu, jeho práce vznikaly během chvíle. Mnohé se ztratily – zhruba šest stovek dalších zázrakem přečkalo požár. Část z nich dnes vystavuje AZ muzeum, první soukromé muzeum v Rusku, které se detailně věnuje dílu jednoho autora.

Mít ve své soukromé sbírce Zverevovy malby je snem mnoha sběratelů moderního umění nejen v Rusku, ale i v Evropě nebo Spojených státech. Na trhu se objevuje mnoho padělků. I AZ muzeum se už mnohokrát setkalo s napodobeninami Zverevova díla. Pokaždé je ale dokázalo rychle odhalit. Napodobit přesně jeho osobitý styl totiž není vůbec jednoduché. Originály si návštěvníci AZ muzea mohou přijít prohlédnout do poloviny října.