Zemřel František Řehák, hvězda filmů Rozmarné léto nebo Na samotě u lesa

Zemřel herec František Řehák (zdroj: ČT24)

Ve věku 93 let zemřel divadelní a filmový herec František Řehák. Oznámila to jeho rodina. Proslavil se hlavně díky rolím ve filmech režiséra Jiřího Menzela. Vytvořil postavy jako abbé v Rozmarném létě, Drobeček ve Skřiváncích na niti nebo zedník Lorenc ve filmu Na samotě u lesa.

Rodák z Nového Bydžova prožil téměř celý život v Olomouci, s níž především spojil své divadelní působení. Také byl členem divadla v Mladé Boleslavi a ve Zlíně a často hostoval v Praze, zejména v Krejčově legendárním souboru Divadla Za branou.

Do diváckého povědomí se však dostal především díky filmu. Jeho filmovou kariéru odstartoval okouzlující abbé v Menzelově Rozmarném létě (1967) a ve snímcích Jiřího Menzela si pak zahrál ještě mnohokrát.

František Řehák ve filmu Skřivánci na niti
Zdroj: ČT

Ve filmu Na samotě u lesa například ztvárnil svérázného zednického „mistra“ Lorence, ve Skřiváncích na niti postavu Drobečka, v Postřižinách hrál Vejvodu, ve Slavnostech sněženek si zahrál cestáře, v Obsluhoval jsem anglického krále zase pana Bielera.

Během bohaté kariéry se objevil v mnoha dalších filmech (Město nic neví, Dneska přišel nový kluk, Člověk proti zkáze, Vážení přátele, ano, Početí mého mladšího bratra nebo Vaterland - lovecký deník). Celkem nastudoval přes 280 divadelních, 50 filmových a téměř 80 televizních rolí.

Poslední rozloučení s Františkem Řehákem se koná v úterý 4. července od 13:20 v obřadní síni olomouckého krematoria.