Klip týdne: Radiohead / I Promise

Radiohead dnes už lze zařadit mezi jednu z nejznámějších a nejzásadnějších kapel světa hudebního showbyznysu. Průlomovým albem legendárních Angličanů byla bezesporu třetí studiovka OK Computer. Ta nyní slaví dvacáté výročí svého vzniku, a tak kapela krom reedice slavného alba nadělila fanouškům i dárek v podobě klipu ke skladbě I promise.

Videoklip si vzal pod taktovku polský nonkonformní kameraman a dokumentarista Michał Marczak, který svůj celovečerní debut Na konci Ruska představil mimo jiné i před šesti lety na MFF v Karlových Varech. Nenásilným způsobem dokresluje krásnou a procítěnou skladbu, z níž vyloženě dýchá duch let devadesátých, kdy byla napsána, a lehký, ne nepříjemný závan nostalgie. 

Reedice OKNOTOK vychází právě v těchto dnech a mimo původních dvanácti skladeb na ní najdete i dalších jedenáct dosud nevydaných, k nimž patří i dnešní novinka. Sám frontman Thom Yorke k tomu dodává: „Nikdy jsem si nemyslel, že se naše kapela bude vracet ke své starší tvorbě, ale je zajímavé tak učinit. Byli jsme banda bláznů a možná pořád jsme. Nevydat tuhle píseň byla jednou z šílených věcí, které jsme udělali.“

Radiohead je britská alternativní rocková skupina z Oxfordshire. Tvoří ji Thom Yorke (zpěv, kytara, klávesy), Jonny Greenwood (kytara, klávesy), Ed O'Brien (kytara, zpěv), Colin Greenwood (baskytara) a Phil Selway (bicí, perkuse). Od roku 1993 vydala devět studiových alb, kterých prodala přes 30 milionů kusů, a posbírala několik prestižných ocenění jako Grammy, BRIT Awards či MTV.