Zemřel Vladimír Drha, režisér televizních pohádek i dramat

Zemřel režisér Vladimír Drha (zdroj: ČT24)

Ve věku 73 let zemřel režisér a scenárista Vladimír Drha. Natočil desítky především televizních filmů a pohádek. ČT art tvůrce připomene ve středu od 21:10 jeho posledním celovečerním snímkem Anglické jahody.

Vladimír Drha se narodil 7. května 1944 v Praze, kde také vystudoval FAMU. Na začátku kariéry, ve druhé polovině 60. let se věnoval dokumentárnímu filmu, natočil například dokument o Karlu Gottovi (On, 1968). K tomuto žánru se opakovaně vracel, například ve snímku Velká pardubická koňská opera (1999) nebo v portrétu spisovatelky Elišky Krásnohorské Žena svéhlavá (2005).

Jako režisér a scenárista je spojen především s televizní dramatickou tvorbou. Pod jeho režijním vedením vznikla komedie Šťastný domov podle textu Jaroslava Haška či psychologický snímek Na krásné vyhlídce (1993) s Janou Brejchovou, Drhovou dvorní herečkou v hlavní roli.

V jeho filmografii se objevují i televizní zpracování divadelních látek: hudební férie se semaforskými písničkami Jonáš, Melicharová a pavilon (1990) a Čechovovo drama Racek (1993).

O perlové panně
Zdroj: ČT

Natočil také, především v devadesátých letech, řadu pohádek: O perlové panně, Čarodějné námluvy, Stříbrný a Ryšavec. Po revoluci se stal i režisérem „nekonečných“ seriálů (Velmi křehké vztahy či Nováci).

Debut přerušila cenzura

V hraném filmu chtěl Drha debutovat v roce 1970 povídkou Návštěva podle předlohy Zdeny Salivarové. Snímek ale kvůli cenzuře nemohl dokončit. Šanci dostal až o téměř deset let později opět v povídkovém snímku Jak se rodí chlap (1979). Jeho prvním celovečerním titulem pak byla komedie o absolventovi chemické průmyslovky Dneska přišel nový kluk (1981). Z pohledu mladého hrdiny v něm kriticky zachytil stav tehdejší společnosti.

Jana Brejchová a Tereza Brodská jako matka a dcera ve filmu Na krásné vyhlídce
Zdroj: ČT

Do kin se dostalo drama o vztahu matky a dcery Citlivá místa, v němž hlavní role ztvárnily Jana Brejchová a Tereza Brodská (1987). Do Drhovy celovečerní filmografie patří také třeba adaptace Páralova románu Muka obraznosti (1989) nebo snímek Početí mého mladšího bratra (2000). Posledním filmovým počinem Vladimíra Drhy bylo v roce 2008 romantické válečné drama Anglické jahody.