Ze sympozia do kredence. V Dubí se umělci pokouší o nejhezčí hrnek

Hrnkové sympozium vybírá nejhezčí hrnek (zdroj: ČT24)

Dvacet umělců ze šesti zemí světa se letos zapojilo do Hrnkového sympozia v Dubí. Bienále hostí tamní porcelánka, záštitu nad akcí převzalo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Nejhezčí nové návrhy hrnků továrna využije pro sériovou výrobu.

Umělci dostali za úkol vytvořit tři tvary hrnků s ouškem – podoba dekorace zůstává na nich. Dohromady během sympozia pod jejich rukama vznikne devadesát kusů. „Porcelán je jako Rolls-Royce mezi materiály a poskytuje obrovské možnosti,“ je podle jedné z účastnic, slovenské výtvarnice Daniely Kosové, sympozium pro umělce šancí uplatnit svou fantazii.

Akci pořádá porcelánka v Dubí každý druhý rok, letošní ročník je už sedmadvacátý. V minulých letech tu vznikl mimo jiné jeden z nejprodávanějších typů hrnků – hrnek Mirek. „Je krásné, když předmět, který jste vytvořili, berou do ruky statisíce lidí,“ říká jeho autor Miroslav Oliva. Sympozia se účastní i letos.

Jeho hrnek se tak spolu s dalšími díly objeví od 23. června na výstavě v Regionálním muzeu v Teplicích. Celý měsíc mohou lidé vybírat ten nejhezčí, který by mohla pak porcelánka zavést do výroby.