Malíře Miloslava Troupa už znala Paříž, teď ho poznává Česko

Miloslava Troupa připomíná výstava v Obecním domě (zdroj: ČT24)

Modelem mu prý stála Jacqueline Kennedyová a jeho obrazy obdivoval i František Kupka, přesto dnes tvorbu Miloslava Troupa zná málokdo. U příležitosti stého výročí jeho narození ji proto připomíná cyklus výstav. Ta nejrozsáhlejší v pražském Obecním domě představuje všechny etapy Troupovy výtvarné tvorby.

Rodák z Hořovic vystudoval v Praze uměleckoprůmyslovou školu, specializoval se na grafiku, knižní umění a propagaci. V roce 1945 získal stipendium na studijní pobyt v Paříži. Stýkal se s renomovanými umělci, kteří také ve Francii tvořili: Pablem Picassem, Marcem Chagallem nebo Františkem Kupkou. 

„Rodinná historie vypráví o tom, že se Miloslav Troup v Paříži seznámil i s Jacqueline Kennedyovou a namaloval její portrét,“ prozradila zajímavost z výtvarníkova pařížského období kurátorka Šárka Belšíková. Tehdy se ale Jacqueline jmenovala ještě Lee Bouvierová, s budoucím americkým prezidentem se seznámila až později.

Podívejte se na toho blázna

„Paříž a pobyt ve Francii byl zcela zásadní pro jeho tvorbu. Říkal, že zde pro sebe nalezl barvu – a barva se stala pro něj stěžejní,“ uvedla kurátorka. Na začátku padesátých let se Troup přesto vrátil do Československa, i přes varování svých rodičů a přátel. „Udělal životní chybu,“ domnívá se umělcův synovec Zdeněk Troup. „Traduje se historka, že jel tramvají, do které přistoupil jeho starší spolužák František Tichý, a když ho spatřil, na celý vůz začal mocným hlasem křičet: ‚Podívejte se na toho blázna, on se vrátil!‘“.

Drahý mistře, často na vás vzpomínám. Brzy na viděnou! psal Troupovi po jeho návratu domů francouzský kubistický výtvarník Georges Braque. Český malíř už ale v Čechách zůstal až do konce svého života v roce 1993.

Synovci Miloslava Troupa s obrazem Jacqueline
Zdroj: Tomáš Binter/ČTK

Vedle malby se věnoval také ilustracím. „Získal několik ocenění i na mezinárodních knižních přehlídkách. Řada jeho titulů byla reprízována zahraničními nakladatelstvími,“ upozornil kurátor Ivo Binder. 

Tvorbu Miloslava Troupa částečně připomněly už výstavy v Hořovicích a Českých Budějovicích. V Obecním domě je možné jeho díla zhlédnout do poloviny září, v závěru roku ještě představí Strahovský klášter Troupovy obrazy se sakrální tematikou.