Historky z Varů: Přijede Uma Thurman. Dalším příchozím je Jeremy Renner

Americká herečka Uma Thurman, známá například z filmů Pulp Fiction nebo Kill Bill, bude hostem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Před měsícem shodou okolností zasedla s uměleckým ředitelem přehlídky Karlem Ochem na festivalu v Cannes. Pozvání do Varů přijal také její krajan Jeremy Renner, jehož fanoušci znají z komiksových adaptací.

Oba herci obdrží Cenu prezidenta festivalu. Uma Thurman ji převezme už na slavnostním zahájení 30. června. Zásadní v kariéře sedmačtyřicetileté herečky bylo setkání s režisérem Quentinem Tarantinem. V roce 1994 ji obsadil do filmu Pulp Fiction: historky z podsvětí.

Ve snímku, který se stal bez nadsázky kultovním, si zahrála manželku gangsterského šéfa. Nezapomenutelný je její tanec s Johnem Travoltou. O deset let později jí Tarantino svěřil roli krvavé vražedkyně ve filmu Kill Bill. Chybět by neměla ani ve třetím údajně plánovaném pokračování.

Jeremy Renner má na kontě oscarovou nominaci za válečné drama Smrt čeká všude režisérky Kathryn Bigelowové. Prosadil se ale především v adaptacích „marvelovek“ jako jeden ze superhrdinů: v Thorovi, v Avengers a v Captain America. Objevil se i v pokračování příběhu o agentu Jasonu Bourneovi (Bourneův odkaz) nebo v jedné z Mission Impossible.

Karlovarský festival promítne jeden z jeho posledních filmů – mysteriózní sci-fi Příchozí. Tento snímek festival také slavnostně zakončí, Renner na závěr přehlídky 8. července obdrží Cenu prezidenta festivalu. Osobně pak v programu uvede novinku Wind River, thriller z drsné divočiny indiánské rezervace.

K dříve oznámeným hostům patří Casey Affleck, který na sebe nejvíce upozornil svým prvním oscarovým úspěchem v loňském dramatu Místo u moře, hollywoodský filmový skladatel James Newton Howard či britský režisér Ken Loach.