Min Tanaka potřebuje tělo, aby roztančil duši

Min Tanaka uvede v Praze inscenaci o těle (zdroj: ČT24)

Japonský choreograf a tanečník Min Tanaka je v Praze jako doma. Poprvé v hlavním městě tančil tajně už v roce 1984 a díky dlouhodobé spolupráci s divadlem Archa zná české publikum jeho tvorbu velmi dobře. Pro Archu připravil i premiéru svého nového představení A Body. V hlavní roli tělo.

„Žijeme uvnitř těla, nikdo nemůže žít mimo něj. Rád o těle přemýšlím tímto způsobem. Například válka vzala životy mnoha tělům,“  říká Tanaka. Tělo v jeho novince funguje jako prostředek mezilidské komunikace. Choreograf se vrací do dob, kdy neexistovalo mluvené slovo a lidé komunikovali prostřednictvím tance. Řeč totiž podle něj dnes ztratila veškerou důvěryhodnost. 

Do představení se zapojilo osm performerek z různých koutů světa. Tanaka je vybíral během loňského konkurzu v Praze, sám se na jevišti také objeví. „Nejsem choreograf,“ odmítá. „Každý pohyb začíná u tanečnic. Hledají pro sebe ten správný pohyb a já jim s tím jenom pomáhám.“

Tělo pro něj v tanci znamená víc než „pouhý“ nástroj. „Myslíme si, že sledujeme tanec, ale tanec je vlastně neviditelný,“ domnívá se. Viditelné je podle něho pouze tělo, díky kterému tanec vzniká. Nejdříve ale podle Tanaky tančí duše.

V premiéře uvádí Divadlo Archa inscenaci A Body 19., 22. a 23. června. Tanakovi je také věnována jedna z aktuálních výstav ve Veletržním paláci. Do konce srpna instalace s názvem Fotosyntéza představuje tanečníka na fotografiích Keiichi Tahary. Cyklus zkoumající vztah fyikálního světla a lidského těla vznikl na konci 70. let.