Festival Respect míchá indickou dechovku, izraelský rap i Bittovou

Festival Respect na holešovickém výstavišti (zdroj: ČT24)

Na holešovické výstaviště dorazí v neděli izraelská rapperka Victoria Hanna nebo Iva Bittová. Zahrají na dvacátém ročníku festivalu Respect.

Respect Festival začal už v sobotu a jednou z hlavních hvězd byla skupina Junun. Projekt kytaristy Jonnyho Greewooda se v Praze představil poprvé. Tvoří směsici indické dechovky, elektoroniky a zpěvů qawalli. Tomu odpovídá i sestava souboru Junun: anglický kytarista, který s Radiohead vyprodává stadiony, izraelský hudebník a indická kapela.

„Ještě jako malý jsem byl jsem na koncertě, kde se hrála indická hudba, a úplně mi to změnilo život. A to i přesto, že jsem nerozuměl jedinému slovu. Naše hudba je vlastně poetickým vyznáním lásky k Bohu,“ říká hudebník Shye Ben Tzur.

Netradiční hudební spojení zaujalo taky režiséra Petera Thomase Andersona, který se celý život věnuje výhradně hraným filmům. Kvůli Junun ale udělal výjimku. Vznikl tak dokument mapující přípravu jejich prvního alba. Na festivalu Respect se snímek dočká české premiéry.

Iva Bittová s novinkami

Už poněkolikáté se v tuzemsku naopak představí Victoria Hanna – dcera ortodoxního izraelského rabína, která se rozhodla pomocí hudby přiblížit lidem starověké hebrejské texty. Přitom právě podle nich je povolání rapperky pro ženu zcela nevhodné. 

V neděli na holešovickém výstavišti představí svou novou desku také Iva Bittová. Album s názvem At home vytvořila společně s kapelou Čikory. 

Vydáno pod