Belfiato Quintet spojil debutem Foerstera, Janáčka a Haase

Rozhovor s hornistkou Kateřinou Javůrkovou o albu (zdroj: ČT24)

Jsou členy předních českých orchestrů a hrají spolu už dvanáct let, svou první studiovou nahrávku ale vydali až nyní. Pro své debutové album si Belfiato Quintet vybral díla výhradně českých skladatelů první poloviny dvacátého století.

„Vybrali jsme tři skladby, které vznikly v rozmezí pouhých dvaceti let, ale přitom jsou stylově velmi odlišné. Foersterovi bylo v době komponování Kvintetu D dur padesát let, můžeme tedy říci, že byl v zenitu své tvůrčí práce. Janáček svůj sextet Mládí napsal v sedmdesáti letech a naopak Pavlu Haasovi bylo teprve třicet let. To, že časové rozpětí vzniku jednotlivých skladeb je tak úzké, dává albu zajímavý celek, a to i přesto, že jsou skladby stylově kontrastní,“  uvedl k novince hobojista Jan Souček.

České publikum může kvintet slyšet v rámci říjnové řady Komorní filharmonie Pardubice a od ledna příštího roku také v pražském Rudolfinu, v programu cyklu Českého spolku pro komorní hudbu. Předtím se ale ještě soubor vypraví koncertovat do Francie a také na desetidenní turné po Japonsku.