Méně šílenství, více kvality. Začal veletrh umění Art Basel

Švýcarské město Basilej hostí výroční veletrh umění. Sběratelé a galeristé mají možnost nakupovat i prodávat díla od více než čtyř tisíc výtvarníků. Celková odhadovaná hodnota prezentovaných soch, obrazů, instalací nebo fotografií přesahuje tři miliardy eur.

Milovníci umění si letos v Basileji můžou koupit například obrazy od Pabla Picassa, barcelonského rodáka Joana Miróa nebo Jean-Michela Basquiata, který se téměř devětadvacet let po své smrti stal nedávno jedním z nejdražších amerických výtvarníků. 

„Neexistuje žádný trend, pokud jde o konkrétní umělce nebo konkrétní prodeje. Co lze označit za jakýsi druh trendu, je návrat směrem ke kvalitě a odklon od určité formy investičního šílenství. To bylo patrné poslední tři, čtyři roky,“ zhodnotil vývoj na trhu s uměním umělecký poradce Todd Levin ze společnosti Levin Art Group.

Koná se veletrh umění Art Basel (zdroj: ČT24)

Veletrh s uměním založili v roce 1970 tři basilejští galeristi. Postupně se akce stala nejvýznamnější událostí na trhu s výtvarnými díly. Organizátoři letos očekávají až sedmdesát tisíc návštěvníků. Pro veřejnost je veletrh otevřený od čtvrtka do neděle. Na pětatřiceti tisících metrech čtverečních se prezentuje 291 galerií z více než třiceti zemí.

Kromě švýcarského města na hranicích s Francií a Německem hostí další výstavy pod stejnou hlavičkou během roku také Miami Beach a Hongkong.