Suzanne Vega přivezla do Prahy „dobrý rokenrolový příběh“

Suzanne Vega koncertovala v Praze (zdroj: ČT24)

Americká písničkářka Suzanne Vega vyprodala pražské Divadlo Archa. Publiku připomněla své největší hity a představila i písně z poslední desky věnované excentrické spisovatelce Carson McCullersové.

Nejznámější skladbu Luka - o klukovi, kterého doma bijí - napsala Vega přesně před třiceti lety, vyšla na druhém albu Solitude Standing. A získává stále nové posluchače. „Je tu nová generace, která písničku objevila. Říkají mi, že o ní neměli tušení, že jsem popsala jejich příběh,“ uvedla Suzanne Vega.

Chybět tenhle hit nemůže na žádném koncertě, ani na tom pražském. Do Česka se americká písničkářka pravidelně vrací, v Arše vystoupila v malém obsazení jen s dvěma kytarami. Písní připomněla i Václava Havla, který patřil k jejím posluchačům, nejsilněji přesto zněly skladby z její poslední desky, jejímž tématem je jediná žena: spisovatelka Carson McCullersová.

„Psala o lidech, na které se společnost dívá skrz prsty, kteří nejsou slyšet. Ona sama taková byla. Bisexuální, nemocná, v šíleném vztahu s manželem, alkoholička, kuřačka, člověk, který si ubližuje. Je to dobrý rokenrolový příběh,“ vysvětlila Vega, proč si literátku vybrala jako hlavní téma alba.

Na ni se ale české  publikum skrz prsty nekouká. Suzanne Vega patří k oblíbeným koncertním stálicím, jak potvrdil i vyprodaný pražský koncert.