Izraelská fotografka Orit Ishay přivezla do Česka svůj pohled na Zemi jelena

Samostatnou výstavou se poprvé v Česku představuje izraelská fotografka Orit Ishay. Její snímky pocházejí z různých ‒ často zapomenutých ‒ koutů Izraele. V pražském Domě fotografie představují její nejvýznamnější série, které vytvořila během posledních deseti let.

O snímcích Orit Ishay lze říct, že mají lokální obsah s výrazným mezinárodním přesahem. Realitu fotografka zkoumá prostřednictvím obrazů ze svého okolí ‒ pomocí fotografií různá místa dekonstruuje a následně rekonstruuje, a tím jim dává nové významy.

„Přestože jsou její práce velice osobní, vytváří je ve spolupráci s komunitou, která ji obklopuje. To je na ní speciální,“ podotýká kurátorka výstavy Dalia Levin. Ishay tímto způsobem představuje centra i periférie měst, kibucy, armádu či přistěhovalce.

Obrazy, které vytvářím, jsou estetické a krásné, ale když se nad tím zamyslíme, ve skutečnosti zobrazují určitou realitu strachu a ohrožení.
Orit Ishay

Vedle fotografií se věnuje i instalacím a videím. Na výstavě je možné zhlédnout například video, které vypráví příběh pouštního města Arad, v němž žije izraelský spisovatel Amos Oz. Snímek je autorčinou osobní interpretací jeho románu Neříkej tomu noc.

Fotografka Orit Ishay poprvé samostatně vystavuje v Česku (zdroj: ČT24)

Výstavu nazvala Orit Ishay symbolicky Země jelena. Zvíře má ve znaku mimo jiné izraelská pošta a podobně jako se její vozy dostávají do celé země, i Ishay při své práci navštěvuje zapomenuté regiony, a snaží se tak upozorňovat na společenské a politické otázky rezonující v Izraeli. Českým divákům je představuje do 10. září.