Cenu za nejlepší celovečerní dokument získal Kollárův snímek 5 October

Snímek  5 October získal Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší celovečerní dokument. Režisér Martin Kollár v něm zaznamenal příběh muže, který se kvůli nádoru na obličeji rozhodl opustit rodinu a vydal se na útěk. Krátkometrážní kategorii vyhrál snímek Backstage režisérů Martina Macha a Dominika Truhláře.

Kollárův film vypráví příběh muže, který se kvůli obřímu nádoru na obličeji rozhodl opustit svoji rodinu a vydat se na cestu, která je pro něj útěkem před závažným rozhodnutím, vlastním strachem i nesnesitelnými společenskými situacemi.

I přesto, že se nádor snaží zakrýt plnovousem, svůj skutečný zdravotní stav před sebou samým utajit nedokáže. Když se dozví, že mu může zbývat jen několik měsíců života, vše začne podřizovat datu, kdy má podstoupit riskantní operaci. 

Porota letos na Cenu Pavla Kouteckého nominovala čtyři celovečerní dokumenty. Kromě vítězného snímku byla mezi nimi také tragikomedie FC Roma režisérů Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara, věnována romskému fotbalovému týmu, který sice téměř nekopl do míče, ale málem vyhrál ligu.

O vztazích a „tvůrčí erekci, která ne vždy končí happyendem“, vypráví další nominovaný snímek, H*ART ON Andrey Culkové. Čtvrtým uchazečem o ocenění byl film Do zbraně Barbory Chalupové nabízející dokumentární dobrodružství plné zbraní a zbrojení, jehož protagonistky se vydávají do temných zákoutí fyzické i elektronické reality. 

Krátkometrážní kategorii vyhrál snímek Backstage režisérů Martina Macha a Dominika Truhláře. Dokument zachycuje jeden den spalovače mrtvol ve strašnickém krematoriu. V kategorii porota nominovala ještě film Kittchen - až budu proměněný Tomáše Šťastného a dokumentární báseň Stopy, střepy, kořeny Květy Přibylové.

Cena Pavla Kouteckého je udělována od roku 2007. V porotě letos zasedli výtvarnice a performerka Kateřina Šedá, reportér a kameraman Janek Rubeš, Daniel Moravec z Českého rozhlasu, dramaturgyně festivalu Jeden svět Julie Kárová a filmová historička Tereza Czesany Dvořáková. 

Vydáno pod