O Pražské muzejní noci nejvíce lákala technika

Muzejní noc lámala rekordy, nejvíc lákalo Národní technické muzeum (zdroj: ČT24)

Pražská muzejní noc uzavřela v sobotu celorepublikový Festival muzejních nocí. V hlavním měste se otevřelo 79 objektů, které nabídly návštěvníkům tradiční i neobvyklé prohlídky expozic a doprovodný program pro děti i dospělé. Do 14. ročníku akce se tentokrát zapojilo 49 institucí – muzea, galerie, knihovny a další instituce v metropoli. Největší zájem byl o prohlídku Leteckého muzea Kbely a Národního technického muzea.

Doprovodný program sliboval mnoho neobvyklých zážitků. Například v Anatomickém muzeu mohly děti hledat kosti v pískovišti a pak určovat, z které části kostry pochází. České muzeum hudby připravilo pohádkové hraní s úkoly a možností vyrobit si vlastní hudební nástroj. Letohrádek Hvězda ožil audiovizuální performancí v podobě světelně-dynamické koláže s hudebním doprovodem vytvořené přímo na míru této památce.

Rýžovat drahé kovy a nerosty bylo možné na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Plynárenské muzeum lákalo na kadeření vlasů plynovými historickými kadeřítky, žehlení plynem či na pravou brazilskou kávu upraženou na malé plynové pražičce z období první republiky.

Zvláštní autobusová linka Pražské muzejní noci 2017
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Muzeum hlavního města Prahy na Florenci předvedlo mimo jiné svůj jedinečný exponát – 180 let starý Langweilův model Prahy. Otevřena byla i Botanická zahrada Na Slupi, Fakulta architektury ČVUT, Karolinum, krypta pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje, kde se po atentátu na Heydricha skrývali českoslovenští parašutisté, zámek v Troji nebo Ctěnicích a řada dalších objektů. Zájemci se mohli také už od dopoledne vydat na Den otevřených dveří Českého rozhlasu. 

Do všech objektů byl vstup zdarma, pouze do objektů Národní kulturní památky Vyšehrad byl vstup zpoplatněn symbolickou jednou korunou. Dopravu mezi jednotlivými objekty zdarma zajistilo deset speciálních autobusových linek, které byly v provozu až do jedné hodiny po půlnoci. Prodloužen byl také provoz metra.