Drazí v Chomutově, my všichni jsme trochu Bulis

Z dopisů Jiřího Bulise vznikla hra (zdroj: ČT24)

Písně a scény ze života Jiřího Bulise posloužily Národnímu divadlu Brno jako podklad pro divadelní hru. Text, jehož spoluautorkou je Bulisova dcera, je založený na korespondenci předčasně zemřelého autora divadelní a filmové hudby.

Hudební skladatel a klavírista Jiří Bulis psal hudbu pro Divadlo Bolka Polívky, filmy Juraje Jakubiska nebo Věry Chytilové. Psal i dopisy svým příbuzným do rodného města. „Drazí v Chomutově,“ začínaly - a stejně se jmenuje i brněnská divadelní novinka. 

Dcera Jiřího Bulise Lucie Dlabola Bulisová listy zdědila po své tetě. „Popisují úplně všední události jeho života, nejsou nijak hlubokomyslné a sebezpytné,“ prozradila. Hru podle nich napsala spolu s Ivou Klestilovou a Arnoštem Goldflamem.

Cílem je představit chomutovského rodáka a brněnského patriota takového, jaký byl - měl rád rodinu, hudbu, ženy. Kdo ho ve hře vlastně ztvárňuje, není jisté. „Máme motto ‚my všichni jsme trochu Bulis‘, ať už myslíme tu jeho potměšilost nebo patafyziku,“ vysvětlila režisérka Anna Petrželková.

Drazí v Chomutově
Zdroj: Národní divadlo Brno

Divákům se Jiří Bulis po premiéře 9. června připomene v divadle Reduta ještě v jedné červnové repríze, pak až na podzim.