Nejdřív kostel, potom postel. Noc kostelů otvírá církevní objekty

Do sakristií, klášterních zahrad, zvonic a krypt, tedy na většinou nepřístupná místa, se mohou podívat lidé během Noci kostelů. Církevní objekty se otevírají veřejnosti 9. června, do devátého ročníku se zapojilo téměř 1500 chrámů, kaplí a modliteben.

Noc kostelů je určena pro co nejširší veřejnost – i pro ty, kteří stojí mimo církev či na jejím okraji, říkají organizátoři. Návštěvníkům chtějí netradičně a nenuceně přiblížit křesťanství a vzbudit zájem o společenskou a kulturní hodnotu kostelů. Loni akce přilákala na půl milionu lidí.

Například v Praze letošní program zpestří ponton František, který bude kotvit u Karlova mostu. Velký zážitek slibuje i tradiční Pouť světla přes Karlův most, kterou mohou zájemci absolvovat se svící v ruce z kostela sv. Tomáše na Malé Straně do kostela Nejsvětějšího Salvátora na Křížovnickém náměstí.

Biskup Václav Malý v „tramvajovém“ kostele (2016)
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Plzeňské návštěvníky Noci kostelů bude rozvážet i historický trolejbus, centrum Brna bude zase křižovat šalina Noci kostelů. Královéhradecká diecéze připravila pro návštěvníky kostelů varhanní i vokální koncerty, výstavy kronik, ornátů a liturgických předmětů, ochutnávku vín, meditaci při svíčkách, zvonění zvonů, interaktivní hry nebo výtvarné aktivity pro děti i dospělé.