Artsemestr: Studenty UMPRUM inspirovaly Twin Peaks i Fukov

Na UMPRUM začal letní Artsemestr, tedy výstava studentských prací jednotlivých ateliérů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. K vidění jsou oděvní a designérské kolekce, architektonické návrhy nebo grafické i multimediální projekty, které shrnují, čím se mladí umělci v posledním pololetí zabývali.

Ateliér módní tvorby například představuje autorské kolekce inspirované čtyřmi filmovými tituly, třeba Městečkem Twin Peaks nebo snímkem Věry Chytilové Ovoce stromů rajských jíme. „Inspirací mohl být charakter, situace nebo jen atmosféra. Zadáním bylo také najít paralelu na odkaz filmu do současnosti,“ upřesnil vedoucí ateliéru Pavel Ivančic.  

V Ateliéru skla zpracovávali motiv květiny jako architektonicko-dekorativní prvek. Architekti řešili, jak lze naložit se zaniklou obcí Fukov na Šluknovsku nebo jak si poradit s extrémními situacemi v bolívijské džungli či za polárním kruhem. Celkem má UMPRUM 24 ateliérů, v nichž studuje zhruba pět stovek posluchačů.

Artsemestr představuje práce studentů UMPRUM (zdroj: ČT24)

Celoškolní přehlídka klauzurních a semestrálních prací prezentuje zhruba stejný počet projektů. „Mladí lidé mnohdy otvírají komnaty, které jsou v oboru neprobádané - právě hledání je na tom nejsilnější. Domníváme se, že UMPRUM spoluvytváří názor na design a užité umění, na životní sloh,“ říká rektor Jindřich Smetana. 

Artsemestr je přístupný jen pár dní - do soboty 10. června, kdy se zároveň zapojí do Pražské muzejní noci. Už 14. června ale na UMPRUM začíná týdenní výstava Diplomky, která uzavře akademický rok.