Musa vede výtvarný dialog se zvířaty pro ochočené lidi

Kariéru hokejisty vyměnil ve dvaadvaceti letech za práci tatéra, za kterým jezdili zákazníci z celého světa. On sám už tenhle příběh ale nechce slyšet a touží se věnovat jen výtvarnému umění. Dosud nejrozsáhlejší výstavu Lukáše Musila alias Musy hostí nyní pražská Výstavní síň Mánes. Ústředním motivem je dialog světa zvířat a lidí.

Název Signatura, čili „podpis“, v sobě podle Musy spojuje dvě slova - pro znak a přírodu - a navazuje tak na hlavní téma vystavených děl, jímž jsou zvířata. Výtvarník s nimi podle svých slov během tvorby vedl pro něj důležitý a přínosný dialog.

V jedné z částí prochází návštěvník postupně od bílých, minimalistických perokreseb až po černé malby, které jsou parafrází na jeskyni. Obrazy zvířat jsou zavěšeny tak, aby k nim diváci museli zaklonit hlavu. „Myslím si, že ke zvířatům můžeme určitým způsobem i vzhlížet, že pro nás mohou být vzory. Můžeme si z nich hodně vzít a i jim závidět volnost,“ říká Musa. Podle něj zvířata představují jisté zrcadlo člověka. 

„Všichni se rodíme svobodní, ale většina z nás je ochočena.“

Při koncepci výstavy vycházel z prostoru Mánesu, který mimo jiné doplnil o nástropní malbu znázorňující život. Svou Signaturu v pražské výstavní síni zanechá do 9. července.

Musa o výstavě (zdroj: ČT24)