Veřejnost a kolegové se rozloučili s dirigentem Jiřím Bělohlávkem

Ve Dvořákově síni pražského Rudolfina se uskutečnilo veřejné smuteční rozloučení s šéfdirigentem České filharmonie Jiřím Bělohlávkem. Jeho památce se poklonil ministr kultury Daniel Herman nebo koncertní mistr ČF Josef Špaček. Světově proslulý dirigent zemřel po těžké nemoci 31. května.

Veřejnost mohla vzdát hold Jiřímu Bělohlávkovi mimo jiné zápisem do kondolenčních knih. Osobně svoji úctu přišli vyjádřit pěvci Štefan Margita a Pavel Černoch a sopranistka Kateřina Kněžíková, operní skladatel Miroslav Srnka nebo klavírista Ivo Kahánek. 

„Ze všech možných superlativů, vyslovovaných právem ve spojení s jeho jménem, bych obzvláště vypíchl jeden: Jiří Bělohlávek zůstal přes svůj globální úspěch celý život ryzím Čechem, pro nějž byla propagace české hudby a kultury obecně životním krédem,“ připomněl.

Své věnce poslali například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a zástupci festivalů Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Dvořákova Praha nebo Akademie múzických umění.

Poslední rozloučení s Jiřím Bělohlávkem (zdroj: ČT24)

Čestnou stráž u rakve drželi členové vedení České filharmonie a orchestru, který také poslední rozloučení doprovodil hudbou. „Odešel tak, jak si přál. Bál se toho, kdyby nemohl dirigovat, kdyby musel být odtržen od své profese, ale dirigoval do poslední chvíle,“ uvedl ředitel ČF David Mareček.

Sám Bělohlávek říkal, že hudba je smyslem jeho života. Jeho profesní působení bylo v posledních letech spojeno s Českou filharmonií, která na památku svého šéfdirigenta odehraje 18. června v Rudolfinu koncert pod taktovkou Jakuba Hrůši. Přenášet večer bude ČT art. Také PKF - Prague Philharmonia, další z orchestrů, kde Bělohlávek působil, se s ním chce hudebně rozloučit. 11. června uvede v Obecním domě Brahmsovo Německé requiem.

Bělohlávek byl uznávaným dirigentským mistrem i v zahraničí. Velkým profesním úspěchem pro něj bylo místo hostujícího dirigenta Symfonického orchestru BBC, který svou taktovkou řídil od roku 1995 do roku 2012. V době, kdy odcházel z pozice šéfdirigenta, mu královna Alžběta II. udělila titul komandéra Řádu britského impéria. Insignie vyznamenání doprovázely Bělohlávkovu rakev během veřejného smutečního rozloučení. Byl také nositelem medaile Za zásluhy.