Na počest dirigenta Bělohlávka zazní slavnostní koncert. Sledujte na ČT art

Česká filharmonie (ČF) uspořádá v neděli 18. června v Dvořákově síni Rudolfina koncert k uctění památky svého zesnulého šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka. Filharmonii povede Bělohlávkův úspěšný žák a blízký přítel Jakub Hrůša. Na programu je Stabat Mater Antonína Dvořáka, která patřila k Bělohlávkovým oblíbeným skladbám. Koncert bude přenášet Český rozhlas Vltava a kulturní program České televize.

„Vybrat program a dirigenta na koncert pro Jiřího Bělohlávka bylo v těžkých chvílích po oznámení jeho odchodu vlastně to úplně nejjednodušší. Věděli jsme, že to musí být Dvořákova Stabat Mater, umělecky silná a lidsky hluboká skladba, kterou měl Jiří mimořádně rád. A věděli jsme, že jediný, kdo Stabat Mater může provést, je Jakub Hrůša, jeho vynikající žák,“ prohlásil generální ředitel filharmonie David Mareček. Světově proslulý dirigent Bělohlávek zemřel po těžké nemoci 31. května.

Sólových partů na pietním koncertu se ujmou Kateřina Kněžíková, Kateřina Jalovcová a Pavel Černoch, kteří společně s Bělohlávkem uvedli Stabat Mater v květnu v Rotterdamu. O basovém partu se zatím jedná. Sborové party zazpívají členové Pražského filharmonického sboru. Všichni účinkující vystoupí bez nároku na honorář.

Milovaná skladba

„Dvořákovu Stabat Mater jsem si zamiloval už jako chlapec, když jsem jako člen Kühnova dětského sboru spoluúčinkoval na mnoha provedeních. Tehdy byla tradice, že o Velikonocích se Stabat Mater hrála ve Smetanově síni hned několikrát, a my jsme vždycky stáli v mušli nad orchestrem, odkud jsme zpívali sbor andělů ve čtvrté části,“ vzpomínal šéfdirigent Bělohlávek v souvislosti s vydáním Stabat Mater u firmy Decca.

„Od té doby to dílo ohromně miluji. Jakmile jsem měl možnost začít ho interpretovat sám, každou příležitost jsem využil a vždycky jsem to rád dělal,“ dodal Bělohávek. Deska Stabat Mater, která vyšla 5. května, je poslední Bělohlávkovou nahrávkou s Českou filharmonií.

„Zpráva o smrti pana šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka celý Pražský filharmonický sbor hluboce zasáhla. Proto si velmi vážíme toho, že můžeme vystoupit na koncertu k uctění památky tohoto velkého umělce, s nímž jsme mnoho let pravidelně spolupracovali a kterého jsme si nesmírně vážili,“ uvedla Eva Sedláková, ředitelka Pražského filharmonického sboru.

Lidé se mohou s Bělohlávkem rozloučit ve středu v Rudolfinu

Veřejné smuteční rozloučení s šéfdirigentem České filharmonie Jiřím Bělohlávkem se bude konat ve středu 7. června od 14:00 do 17:00 v Rudolfinu. Ve foyer budou připraveny kondolenční knihy a ve Dvořákově síni bude vystavena rakev se zesnulým. Pohřeb se bude konat pouze v rodinném kruhu. Česká filharmonie žádá po dohodě s rodinou o zasílání kondolencí na adresu České filharmonie.