Uff, do Trutnova přijel nový cirkus

Trutnov žije novým cirkusem (zdroj: ČT24)

Do Trutnova se sjeli žongléři a akrobati, aby své umění předvedli na sedmém ročníku festivalu nového cirkusu Cirk-UFF. Přehlídka přiláká do podhůří Krkonoš každý rok tisíce lidí.

Cirkusová představení bez cvičených medvědů se hrají v přítmí šapitó i na ulici. Letošní ročník divákům nabízí tři premiéry. Cink Cink Cirk připravil v inscenaci Dukto „oslavu léta, odlišnosti a šílenosti“, soubor TeTy zkoumá podoby hrdinství a Bratři v tricku se vydávají na Běžkařskou odyseu. Nechybí ani Cirk La Putyka, který dovezl mimo jiné svou novinku Batacchio, inspirovanou poetikou kočovných divadelních společností.

Šapitó letos vyrostlo pod horami už posedmé. Každý ročník je ale něčím výjimečný. „Performeři se snaží hledat nové věci. Třeba v představení Backbone se akrobat nosí v několika metrech na dlouhých tyčích,“ upozornil ředitel festivalu Libor Kasík na představení australského souboru Gravity & Other Myths. Ze zahraničí dorazila také francouzská Compagnie Sans Gravité, diváci s ní prožijí bouřlivý den optimistického klauna. 

Cirk-UFF potrvá do neděle. Nejpestřejší program nabízí víkend, například ten sobotní začíná v deset hodin a potrvá až do půlnoci.