Poláci přivezli do Ostravy Stalinův pomník

Stalinův pomník v polské inscenaci (zdroj: ČT24)

Česká televize v neděli odvysílala film Monstrum o stavbě Stalinova pomníku na Letné. Představení se stejným tématem se o pár dní později hrálo v Ostravě jako zahájení divadelního festivalu Dream Factory. Hru Pomník přivezlo divadlo z Wrocławi.

Hru o tom, jak Češi stavěli Stalinovi v padesátých letech monumentální pomník na Letné, vypráví Wrocławské divadlo loutek s nadhledem. Tragický příběh sochaře Otakara Švece pojala „se smyslem pro humor“ dramatizace, jejímž spoluautorem je český režisér Jiří Havelka, zároveň polskou inscenaci i režíroval.

Základem inscenace se stala kapitola Oběť lásky z bestselleru Mariusze Szczygeła Gottland. Kniha je polským pohledem na české dějiny - stejně jako hra Pomník. „Celá ta historie je viděna z naší, polské perspektivy, zároveň je ale přefiltrovaná českým humorem a lehce podaná. Když to hrajeme v Polsku, tak je opravdu veselo,“ prozradil jeden z herců Tomasz Maśląkowski. 

Festival Dream Factory potrvá do 4. června. Celkem nabídne na třicet představení českých, slovenských a polských souborů v kamenných divadlech, v areálu Dolu Hlubina a nově také v bývalém hotelu Palace. Největší raritou je hra Sputnik - inscenace o dobrodružství, které ve vesmíru zažívá první umělá družice planety Země, je určena pro jednoho diváka. Sledovat ji může průzorem o velikosti 4,4 x 7 centimetry.