Miroslav Srnka představil novinku své řemeslné hygieny

Miroslav Srnka o „komořině“ (zdroj: ČT24)

V cyklu Krása dneška představil orchestr PKF - Prague Philharmonia ve středu komorní díla zesnulého skladatele Milana Slavického a jeho patrně nejslavnějšího žáka, komponisty Miroslava Srnky.

Na zahraniční scéně uspěl Srnka například operou South Pole (Jižní pól), kterou vloni uvedla Bavorská státní opera v Mnichově.  V experimentálním prostoru NoD představil ale v premiéře komorní skladbu Here With You a Coronae.

„Komořinu mám radši, je to taková řemeslná hygiena,“ přiznává Srnka, že upřednostňuje spíše subtilnější díla. „Jakmile se člověk pustí do obrovských partitur, začne být pastózní. Pojednávání nástrojů v ohromném tělese je jiné, velkorysejší, zatímco v komořině se člověk učí pracovat s detailem, protože u každého nástroje je slyšet úplně všechno.“ 

Přesto dalším dílem, které představí českému publiku, bude opět opera. Kus s názvem Make no Noise uvede v české premiéře na festivalu soudobé hudby Ostravské dny (od 24. srpna do 2. září). Cyklus Krása dneška završí 19. června program „Kam směřuje hudba dneška aneb hudební pelmel“. Nabídne netradiční „kousky soudobých autorů“ v netradičních interpretačních seskupeních. 

Vydáno pod