Divadlo na Vinohradech řeší na Periferii zločin a trest

Divadlo na Vinohradech se vrací ke hře Františka Langera (zdroj: ČT24)

Divadlo na Vinohradech se vrací na pražské předměstí v době první republiky. Hra spisovatele a dramatika Františka Langera Periferie měla na těchto prknech premiéru v roce 1925. Drama, které bývá označováno za „český Zločin a trest“, nyní na Vinohradech nastudoval Martin Huba.

Baladický příběh s kriminální zápletkou vypráví o mladíkovi, který po propuštění z vězení sní o kariéře tanečníka. Při potyčce ale zabije bohatého stavitele, jednoho ze zákazníků prostitutky, do níž se zamiluje.

Při premiéře před více než devadesáti lety hlavní roli ztvárnil Zdeněk Štěpánek. V současném obsazení hraje nešťastného Franciho Marek Lambora. „Motto ‚láska, zločin, svědomí‘ je naprosto namístě, protože celou hru provází tanec, láska a pak dojde i na svědomí,“ uvedl ke hře.

Ne retro, ale degenerace

Nové nastudování zůstává používaným jazykem věrné době vzniku hry. Také kostýmy i scéna odkazují k dvacátým letům minulého století. „Jestli je dneska retro to, že se dá žít s pocitem viny ve štěstí, pak je, myslím, dobře, že tohle představení vzniklo. Protože to není retro, to je degenerace našich hodnotových systémů, pokud si myslím, že můžu být šťastný, dokud mě nechytí,“ je drama ale tématem podle režiséra a slovenského herce Martina Huby velmi aktuální.

Návratem Periferie do programu pokračuje Divadlo na Vinohradech v dramaturgickém záměru uvádět „rodinné stříbro“, tedy hry, které přímo pro tuto scénu napsali ti nejlepší dramatici - Karel Čapek, Pavel Kohout nebo právě František Langer.