Jiří Slíva si udržuje smysl pro nesmysl

Rozhovor s Jiřím Slívou (zdroj: ČT24)

Jiří Slíva ilustroval přes 170 knížek, vydal 13 sbírek kresleného humoru a vystavoval v Evropě i v zámoří. Výstavu mu nyní připravila i pražská Galerie Hollar. Připomíná tvorbu tohoto kreslíře, grafika, humoristy a muzikanta za poslední čtvrtstoletí.

Výstava Stop Time vznikla k umělcovým blížícím se sedmdesátým narozeninám. „Je to takový průřez mou tvorbou za posledních pětadvacet let,“ představil instalaci Slíva. „Původně jsem byl kreslíř, ale jak se pak měnily časy - humoru je v novinách čím dál tím míň -, naučil jsem se grafické techniky, a tím pádem jsem jako humorista přežil,“ uvedl, jak se mu podařilo udržet si „humor“ jako povolání.

V jeho dílech se často objevuje Kafka, Freud nebo postavy klaunů. „Chválu bláznovství“ totiž považuju za pomůcku přežití, jak se píše v úvodu k jeho nejnovější knize Nonsens? Nesmysl! „Bylo by dobré, aby nesmysl byl naším šestým smyslem. Smysl pro nesmysl. Abychom se uměli smát i zdánlivě nerozumným věcem,“ vysvětluje. Například při sledování některých současných zpráv prý rozpoznává dadaismus.

Jiří Slíva / Nonsens? Nesmysl!
Zdroj: Slovart

Knihy s jeho kresbami jsou také součástí výstavy, stejně jako třeba plakáty k minulým výstavám nebo desky s jeho písničkami. Samostatný oddíl poodhaluje část výtvarníkova soukromí včetně působení v Grafičance - amatérské kapele sdružení českých umělců a grafiků Hollar, v níž hraje na kytaru. Stop Time, tedy „zastavit čas“, mohou u prohlížení tvorby Jiřího Slívy návštěvníci galerie do 18. června.