Linkin Park se vyvíjí k popu

Novinka Linkin Park je popová (zdroj: ČT24)

Americká skupina Linkin Park vstoupila před sedmnácti lety na hudební scénu veleúspěšným albem Hybrid Theory, které otevřelo dveře rockové hudbě do 21. století. Dodnes patří k nejúspěšnějším debutům historie. Před pár dny Linkin Park vydali novou, už sedmou nahrávku One More Light, která s jejich prvotinou příliš společného nemá.

První březnový singl z novinky se sice jmenoval Heavy, zatěžkaný je ale jen jeho text, zní překvapivě popově. Mezi fanoušky a novináři po zveřejnění začala diskuse, co píseň napovídá o zvuku budoucího alba.

„Naši fanoušci vědí, že mezi jednotlivými alby není žádná přímá spojitost. Může být jakékoliv. Tohle chci, aby cítili, když novinku poslouchají. Jaká bude tentokrát? Nemám nejmenší tušení,“ tvrdil Mike Shinoda z Linkin Park, že v nejistotě nejsou jen příznivci kapely, ale i její členové.

Linkin Park nepatří k zázrakům jednoho hitu, na špičku zájmu se vraceli několikrát. Ovšem ani po sedmnácti letech se jim úplně nedaří zbavit se srovnávání s debutem a vzpomínání na raketový start. Od metalového zvuku se tentokrát Linkin Park zřejmě definitivně odstřihli. Charakteristický půdorys, tedy zpěv střídaný rapem, tentokrát úplně zbavili ostrých kytar.

„Snažili jsme se dojít na hranici, na které bychom byli i my sami trochu nejistí. Chceme mít dojem, že při vývoji kupředu něco riskujeme,“ uvedl bubeník Rob Bourdon.

Deska One More Light z barevného popového zvuku ovšem neuhne ani jedinkrát a do žánru rock se rozhodně nevejde. Kapelu ale téměř jistě udrží i pro další roky v první hudební lize. Linkin Park ji představí naživo také 11. června v Praze, kde zahrají na festivalu Aerodrome.  Do hlavního města se vrátí koncertovat po deseti letech.