Jak Stalin na Letné zabil svého sochaře. Česká televize uvede Monstrum

Monstrum vypráví, jak vznikl Stalin na Letné (zdroj: ČT24)

Postavil největší Stalinův pomník v Evropě. Jeho slavnostního odhalení se však nedožil. Film Monstrum vypráví tragický příběh sochaře Otakara Švece, který vyhrál politicky ostře hlídanou soutěž, jež ho nakonec zcela zničila. Stavba Stalinova pomníku na Letné znamenala nejen velké pracovní vypětí. Švec ztratil uznání přátel a kolegů, o život přišla jeho žena a nakonec i on sám. První program České televize uvede snímek Monstrum v neděli 28. května od 20:15.

„Otakar Švec byl velice talentovaný sochař, který se bohužel zapsal do povědomí národa pouze Stalinovou sochou, a to byla pro něho vlastně tragédie. Jeho ostatní díla totiž byla na svou dobu mimořádně progresivní,“ říká ke své postavě představitel hlavní role Jan Novotný.

Démon souhlasu

Herečka Zuzana Stivínová, představitelka Švecovy manželky Vlasty, dodává: „Švecova tvorba byla do té doby opravdu originální a výjimečná. Myslím, že lidé znají jeho dílo, určitě jeho Motocyklistu, ale kolikrát nevědí, že je to ten Švec, autor Stalina. A málokdo si už vzpomene, jak skončila paní Švecová, ale proto tu je film Monstrum, aby ten příběh vyprávěl.“

„Pomník a jeho autora od sebe oddělit nelze. Mohutnost toho monstra a tragédie malého člověka společně tvoří jedno téma. Člověk, tvůrce a doba. A cosi, čemu se dá říkat Démon souhlasu. Každý, i nejinteligentnější člověk mu může vždycky, všude a znovu podlehnout, ale zároveň i nejvíc zasažený jedinec se může z jeho sevření osvobodit. Někdy už je ale pozdě,“ uvažuje režisér filmu Viktor Polesný.

Na přelomu čtyřicátých a padesátých let vládl kult sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina. Praha proto měla vztyčit jeho sochu. Vítězný návrh pak nebyl pouze poctou vůdci, byl to masivní pomník československého a sovětského lidu v čele s generalissimem.

Sousoší bylo přes třicet metrů vysoké, na jeho vytvoření bylo použito přes 17 tisíc tun žuly a stál přes 140 milionů tehdejších korun. Složitou práci na pomníku navíc komplikovaly absurdní požadavky komunistické strany, které neměly nic společného se sochařinou.

Pro potřeby natáčení vznikl model Stalinova pomníku přímo na původním místě na pražské Letné. Model se vyráběl v dílnách na Kavčích horách v reálné velikosti podle dobových materiálů. Přípravy si vyžádaly několik měsíců, přímo na Letné stavba trvala necelý týden včetně montáže šest metrů vysokého lešení, na kterém byl model umístěn.