Památkáři mapují stavby 60. a 70. let. O kulturní dům v Mladé Boleslavi už vedou spor

Mezi památkáři a správci kulturního domu v Mladé Boleslavi se rozhořel spor. Památkáři tvrdí, že jde o unikátní příklad dobové architektury, jejich kritici považují za nezbytně nutné ho opravit. Město chce zahájit rekonstrukci co nejdřív, Národní památkový ústav ale požaduje památkovou ochranu domu. Rozsekne to Ministerstvo kultury.

Plánovaná rekonstrukce by město stála kolem 150 milionů korun, památkáři ale plány na přestavbu nevítají. Změny by podle nich byly necitlivé. „Protože památkáři to zamítli, tak se nám zdá, že z tohoto domu zůstane jen skanzen, a ne plnohodnotný a funkční, a to hlavně funkční dům kultury,“ říká ředitel domu Milan Pruner.

Dobová světla a obrazy stejně jako dispozice interiérů podle památkářů odkazují na styl 70. let. „Opravdu to bereme jako vynikající případ urbanismu, architektury, designu, všeho,“ zdůrazňuje Šárka Koukalová z NPÚ. Památkáři nezpochybňují nutnost budovu opravit, chtějí mít ale nad změnami kontrolu.

Stavby ze 60. a 70. let mapuje speciální projekt NPÚ

Kulturní dům ze stejné doby stojí i v nedalekých Milovicích, také tam plánují rekonstrukci. Počítají zhruba s osmdesáti miliony. O bývalý Dům důstojníků se památkáři zajímají také. Památkou ho ale zatím vyhlásit nechtějí, oprava je totiž podle nich naplánovaná citlivě.

Budovám ze 60. a 70. let se věnuje tříletý projekt NPÚ. „Národní památkový ústav od loňského roku naplňuje výzkumný úkol, který se zabývá analýzou hodnot a prezentací právě architektury 60. a 70. let jako jednoho z nástrojů národní kulturní identity,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková.

Dodala, že poté se rozhodnou památkáři, které objekty k zapsání mezi památky navrhnou. U některých už ale podle ní mají jasno nyní.

O budoucnost kulturního domu v Mladé Boleslavi se přou památkáři s politiky (zdroj: ČT24)

Vedení NPÚ také nedávno projednalo třeba i záležitost budovy Transgasu, také v tomto případě se čeká na rozhodnutí ministerstva. Pražskou budovu Transgasu, jednu z nejznámějších staveb brutalismu, chce nový majitel poslat k zemi. Ministerstvo stavbu památkou neprohlásilo, ale rozhodnutí ještě přezkoumává.